Nikaragva prekida veze s Tajvanom, prebacuje vjernost Pekingu

Potez Nikaragve ostavlja Tajvan na samo 14 formalnih diplomatskih saveznika, većinom u Latinskoj Americi i na Karibima, uz nekoliko malih država.

NR Kina jedina je legitimna vlada koja predstavlja cijelu Kinu, a Tajvan je neotuđivi dio kineskog teritorija, navodi se u saopćenju MVP-a Nikaragve (AFP)

Nikaragva je prekinula svoje dugogodišnje diplomatske veze s Tajvanom, prebacivši vjernost Pekingu u znak priznanja politike “Jedna Kina” Komunističke partije Kine i tako smanjivši sve manji broj međunarodnih saveznika Taipeija.

“Vlada Republike Nikaragve prekida diplomatske odnose s Tajvanom i prestaje imati bilo kakve kontakte ili službene odnose. Narodna Republika Kina jedina je legitimna vlada koja predstavlja cijelu Kinu, a Tajvan je neotuđivi dio kineskog teritorija”, navodi se u saopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Tajvan je brzo reagirao, izrazivši “bol i žaljenje” zbog te odluke, te rekavši kako je predsjednik te srednjoameričke zemlje Daniel Ortega zanemario prijateljstvo između naroda Tajvana i Nikaragve, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Raskid s Tajvanom predstavlja udarac za Sjedinjene Američke Države, uslijedio je nakon mjeseci pogoršanja odnosa između Ortege i Washingtona, a došao je na dan kada je američki State Department rekao kako je uveo sankcije Orteginom savjetniku za nacionalnu sigurnost Nestoru Moncadi Lauu, navodeći kako upravlja shemom uvoznih i carinskih prijevara kako bi obogatio članove Ortegine vlade.

Tajvanu ostalo 14 formalnih diplomatskih saveznika

Bijela kuća i State Department nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom, piše Reuters.

Prošlog je mjeseca američki predsjednik Joe Biden kritizirao Ortegu, nazvavši predsjedničke izbore u Nikaragvi “pantomimom” jer je bivši marksistički gerilac i hladnoratovski protivnik Sjedinjenih Američkih Država pobijedio na izborima i osvojio četvrti mandat zaredom.

Nikaragvanski potez ostavlja Tajvan na samo 14 formalnih diplomatskih saveznika, većinom u Latinskoj Americi i na Karibima, uz nekoliko malih država.

Potez također slijedi prijetnje novih čelnika Hondurasa da će prekinuti s Taipeijem. Međutim, nakon izbora koji su se održali prošli mjesec u Hondurasu, tim budućeg predsjednika Xiomara Castra donekle se povukao s te pozicije.

Izvor: Agencije