Ukrajina: Rusija nema pravo tražiti garancije protiv širenja NATO-a

Ukrajinski ministar vanjskih poslova kaže kako Moskva nema pravo blokirati bliže odnose Kijeva s Alijansom i da bi bilo kakve sigurnosne garancije koje Moskva traži od Zapada bile nelegitimne.

Ukrajinski i zapadni zvaničnici zabrinuti su zbog postavljanja ruskih trupa u blizini Ukrajine (EPA)

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba izjavio je u srijedu da Rusija nema pravo blokirati bliže odnose Kijeva s NATO savezom i da bi bilo kakve sigurnosne garancije koje Moskva traži od Zapada bile nelegitimne.

Također je rekao da je otvoreno pitanje koliko bi oštre sankcije Evropske unije bile Rusiji ako bi Moskva napala Ukrajinu, ali je dodao da paket odvraćanja Rusije od takvog poteza ide u pravom smjeru, prenosi Fena.

“Rusija ne može spriječiti Ukrajinu da se približi NATO-u i nema pravo da ima bilo kakvu riječ u relevantnim diskusijama”, kazao je Kuleba na brifingu u Rigi.

Moskva će tražiti garancije Zapada

“Svaki ruski prijedlog da se s NATO-om ili Sjedinjenim Američkim Državama ili bilo kojom drugom zemljom razgovara o bilo kakvim takozvanim garancijama da se Alijansa neće širiti na istok su nelegitimni”, kazao je on.

Ranije u srijedu je predsjednik Vladimir Putin izjavio da će Moskva tražiti garancije Zapada koje će spriječiti bilo kakvo dalje širenje NATO-a i raspoređivanje oružja u blizini granica njegove zemlje, što je zahtjev koji dolazi usred straha od ruske invazije na Ukrajinu.

Ukrajinski i zapadni zvaničnici zabrinuti su zbog postavljanja ruskih trupa u blizini Ukrajine, navodeći da bi to moglo signalizirati namjeru Moskve za napad.

Izvor: Agencije