Szijjarto: NATO mora biti garant evropske sigurnosti

Mađarski šef diplomatije tvrdi da tekući pritisak izbjeglica na južne i jugoistočne granice Evrope donosi sigurnosne rizik.

Peter Szijjarto: Terorizam pokreće talase migracija (EPA)

NATO mora efikasno da se uhvati u koštac sa izazovima koji dolaze sa Juga i da se suprotstavi terorizmu i migracijama ukoliko je garant evropske sigurnosti, poručio je danas ministar vanjskih poslova Mađarske tokom drugog dana sastanka ministara vanjskih poslova članica NATO-a u Rigi.

On je upozorio da tekući pritisak izbjeglica na južne i jugoistočne granice Evrope donosi sigurnosne rizike kao što je terorizam i dodao da se “mogu pojaviti još veće mase izbjeglica na južnoj granici Mađarske”, koji dolaze preko Zapadnog Balkana, prenose agencija MTI i Tanjug.

Osnažiti zemlje za borbu protiv terorizma

Peter Szijjarto je ukazao da se moraju razvijati sposobnosti u zemalja na jugu Evrope ukoliko se želi da se sigurnosni izazovi rješavaju efikasnije i konstatatovao da je Mađarska podržala napore Jordana, Libana, Tunisa i Egipta da svoje državne strukture osnaže za borbu protiv terorizma.

“Terorizam pokreće talase migracija, a migracije povećavaju mogućnost za izvođenje terorističkih napada jer se teroristi lako mogu sakriti među izbeglicama i stići do udaljenih dijelova svijeta. Taj scenario moramo da izbjegnemo u Evropi”, rekao je Szijjarto.

Izvor: Agencije