Komisija FDA tijesnom većinom podržala Merckov lijek za covid

Stručnjaci koji su podržali lijek naglašavaju da ne treba da ga uzimaju trudnice, i pozvali su FDA da preporuči dodatne mjere predostrožnosti prije propisivanja lijeka, što obuhvata i testiranje na trudnoću.

Merck je saopštio da rezultati finalne studije pokazuju da je molnupiravir smanjio hospitalizacije i smrtne slučajeve za 30 posto (Reuters)

Komisija američkih zdravstvenih savjetnika u utorak je tijesnom većinom podržala lijek molunpiravir, kompanije Merck, za liječenje COVID-19, što otvara put da regulatori odobre prvu pilulu kojom će Amerikanci moći da se kod kuće liječe od korona virusa, prenosi danas Glas Amerike (VOA). Komisija Uprave za hranu i lijekove (FDA) glasala je sa 13:10 da korist od uzimanja lijeka prevazilazi rizike, među kojima je i potencijalno oštećenje fetusa ako se lijek uzima tokom trudnoće.

Preporuka je objavljena posle višesatne debate o umjerenim prednostima ovog lijeka i potencijalnim problemima koji se odnose na njegovu sigurnost.

Stručnjaci koji su podržali lijek naglašavaju da ne treba da ga uzimaju trudnice, i pozvali su FDA da preporuči dodatne mjere predostrožnosti prije propisivanja lijeka, što obuhvata i testiranje na trudnoću.

Komisija je posebno podržala davanje lijeka odraslim osobama sa blažim oblicima COVID-19, kojima prijeti povećani rizik, među kojima su stariji građani, i ljudi koji boluju od stanja kao što su gojaznost ili astma.

Pilula već dozvoljena u Britaniji

Većina stručnjaka također je rekla da lijek ne treba da se koristi kod vakcinisanih pacijenata, koji nisu bili dio studije i za koje se ne vjeruje da mogu da imaju koristi od lijeka.

FDA nema obavezu da poštuje preporuku komisije i očekuje se da će donijeti svoju samostalnu odluku do kraja godine. Merckova pilula je već dozvoljena u Britaniji.

Prošle sedmice, Merck je saopštio da rezultati finalne studije pokazuju da je molnupiravir smanjio hospitalizacije i smrtne slučajeve za 30 posto među odraslima zaraženim korona virusom, u poređenju sa onima koji su uzimali placebo.

Ta efikasnost je znatno manja od smanjenja hospitalizacija i smrti u 50 posto slučajeva, kako je prvobitno bilo objavljeno na osnovu nepotpunih rezultata.

Izvor: Agencije