Iran tvrdi da Izrael širi otrovne laži na bečkim pregovorima

Mediji navode da je Izrael podijelio obavještajne podatke sa SAD-om i nekoliko evropskih saveznika u kojima se navodi da Iran preuzima tehničke korake za pripremu obogaćivanja uranija.

Izraelski režim širi laži s ciljem da otruje bečke razgovore, kazao je Saeed Khatibzadeh (EPA)

Teheran je u srijedu optužio Izrael da “širi otrovne laži” na bečkim pregovorima o oživljavanju nuklearnog sporazuma Irana s velikim silama iz 2015. godine.

“Izraelski režim, čije se postojanje oslanja na tenzijama, širi laži s ciljem da otruje bečke razgovore. Sve strane u pregovaračkoj sobi se sada suočavaju s testom nezavisnosti i političke volje da se izvede posao do kraja, nezavisno od lažnih vijesti koje su napravljene da unište mogućnost uspjeha”, izjavio je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Britanska agencija navodi da se ne zna na koje vijesti je mislio Khatibzadeh, ali je izvještač iz Tel Aviva američke novinske kuće Axios naveo da je Izrael podijelio obavještajne podatke sa Sjedinjenim Američkim Državama i nekoliko evropskih saveznika u kojima se navodi da Iran preuzima tehničke korake za pripremu obogaćivanja uranija na 90 posto čistoće, što je nivo koji je neophodan za nuklearno oružje.

U izjavi nakon susreta s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid u utorak je rekao da Iranci žele kupiti vrijeme kako bi napravili napredak u nuklearnom programu i da vodeće svjetske sile moraju istupiti s drugačijim pristupom.

 Šest rundi indirektnih pregovora

Svjetske sile i Iran vratile su se u ponedjeljak u Beč u pokušaju da se spase nuklearni sporazum iz 2015. godine, ali malo njih očekuje napredak, jer se atomske aktivnosti Teherana nastavljaju u očiglednom pokušaju da se stekne povoljnija pregovaračka pozicija, navodi Reuters.

Diplomate upozoravaju da ističe vrijeme za oživljavanje nuklearnog sporazuma, od kojeg je bivši predsjednik SAD-a Donald Trump odustao 2018. godine i tom odlukom naljutio Iran i neprijatno iznenadio ostale države koje učestvuju u pregovorima – Veliku Britaniju, Kinu, Francusku, Njemačku i Rusiju.

Od aprila do juna održano je šest rundi indirektnih pregovora, a novi krug počinje nakon pauze izazvane izborom novog iranskog predsjednika Ebrahima Raisija, konzervativnog vjerskog lidera.

Izvor: Agencije