Borba s Kinom: EU ulaže 300 milijardi eura širom svijeta

Evropska strategija treba biti istinska alternativa za kinesku inicijativu ‘Pojas i put’, rekla je Ursula von der Leyen.

Von der Leyen kađe da će se javna i privatna sredstava ulagati u infrastrukturne projekte širom svijeta do 2027. (EPA)

Evropska komisija je u srijedu je predstavila strategiju povezivosti pod nazivom “Global Gateway” koja predviđa ulaganja do 300 milijardi eura javnih i privatnih sredstava u infrastrukturne projekte širom svijeta do 2027. , što je neka vrsta odgovora na kinesku inicijativu “Pojas i put”.

“Kao dio našeg globalnog oporavka, želimo redizajnirati način na koji povezujemo svijet za bolji napredak. Evropski model odnosi se na ulaganje u tvrdu i meku infrastrukturu, održiva ulaganja, digitalnu tehnologiju, klimu i energiju, saobraćaj, zdravstvo, obrazovanje i istraživanje, kao i u povoljno okruženje koje garantuje jednake uslove “, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, prenijela je Hina.

“Podržat ćemo pametna ulaganja u kvalitetnu infrastrukturu, poštujući najviše društvene i ekološke standarde, u skladu s demokratskim vrijednostima EU-a i međunarodnim normama i standardima“, dodala je.

Promocija najviših standarda

Države članice EU-a, evropske institucije, uključujući Evropsku investicijsku banku (EIB) i Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD), nastojat će mobilizirati privatni sektor kako bi se ulaganja iskoristila za transformacijski učinak.

Predsjednica Komisije rekla je da evropska strategija treba biti “istinska alternativa” za kinesku inicijativu “Pojas i put ”.

Komisija navodi da EU neće ponuditi samo solidne finansijske uslove za partnere, dajući bespovratna sredstva, povoljne zajmove i budžetske garancije za smanjenje rizika ulaganja i poboljšanje održivosti duga – nego će također promovisati najviše ekološke, društvene i strateške standarde upravljanja.

Obećava da će pružiti tehničku pomoć partnerima kako bi se poboljšao njihov kapacitet za pripremu vjerodostojnih projekata koji osiguravaju vrijednost za novac u infrastrukturi.

Izvor: Agencije