Vlada Austrije zabranila obilježja HOS-a

Prije nekoliko godina Austrija je listu zabranjenih simbola na kojoj se nalaze simboli poput kukastog križa ili ‘Hitlerovog pozdrava’, uvrstila i simbole ustaškog režima.

Austrija proširuje popis zabranjenih simbola (Marko Dimic / PIXSELL)

Vlada Austrije je donijela odluku o zabrani dodatnih obilježja povezanih s ustaškim režimom, poput zastave i grba Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), saopćila je stranka Zeleni u srijedu.

“U Austriji su već zabranjena dva simbola ustaškog režima. No, pokazalo se da se na skupu u Bleiburgu/Pliberku ne pokazuju samo simboli koji se povezuju s ustašama, nego i simboli novih fašističkih organizacija, poput nasljednice ustaške organizacije ‘Hrvatskih obrambenih snaga [HOS]’. Zato je popis zabranjenih simbola proširen i za ove simbole”, piše u saopćenju zastupnica stranke Zeleni Olge Voglauer i Eva Blimlinger.

U saopćenju je navedeno da je na sjednici Vlade u srijedu donesena odluka o zabrani isticanja simbola HOS-a na području Austrije, prenosi Hina.

Potezi koji označavaju prekretnicu

“Centralni spomenik, centralni fašistički simboli i forma održavanja skupa će u svom dosadašnjem obliku biti ili su već zabranjeni. Ovi potezi zaista označavaju prekretnicu. Decenijska borba Zelenih protiv ove navodne komemoracije i s tim skupom povezano javno pokazivanje nacističkih simbola, ali i aktuelnih fašističkih simbola se na kraju pokazala kao uspješna”, rekla je Blimlinger.

Zastupnica Zelenih je još primijetila kako je u Hrvatskoj standard da se manifestacije na kojima se pokazuju zastave HOS-a ne bi trebale održavati.

“Svako bi trebao, kao što je to predsjednik Hrvatske Zoran Milanović više puta od prošle godine uradio, napustiti službene manifestacije na kojima se pokazuju HOS-ovi simboli, a o ustaškim simbolima da se i ne govori”, saopćila je zastupnica Zelenih, prenosi austrijska agencija APA.

Ranije zabranjeni simboli ustaškog režima

Prošle sedmice je jedna stručna komisija je za Ministarstvo unutrašnjih poslova sastavilo vještačenje u kojem se preporučuje zabrana skupa na Lojbaškom polju pored Blaiburga u dosadašnjoj formi.

I dalje su dozvoljene mise zadušnice.

Posljednjih godina iznova je dolazilo do hapšenja sudionika skupa pored Bleiburga koji su nosili nacističke i fašističke simbole zabranjene austrijskim zakonima.

Prije nekoliko godina Austrija je listu zabranjenih simbola na kojoj se nalaze simboli poput kukastog križa ili takozvanog Hitlerovog pozdrava, uvrstila i simbole ustaškog režima.

Izvor: Agencije