Američka zastupnica Ilhan Omar dobila prijetnje smrću

Omar je vrijeđana nakon islamofobnih komentara republikanske zastupnice u kongresu Lauren Boebert,

Ilhan Omar kaže da se ne radi samo o napadu na nju, već i na milione američkih muslimana (AP)

Zastupnica u američkom kongresu Ilhan Omar dobila je prijetnju smrću nakon što se njena kolegica iz zakonodavstva Lauren Boebert odbila javno izviniti za video u kojem je Omar nazvala članom “džihadskog odreda” i uporedila je s bombašem samoubicom.

Na konferenciji za novinare Omar je poznala republikansko vodstvo, koje još nije kaznilo Boeber za njene komentare, da se usprotivi „antimuslimanskoj mržnji“ i da „one koji je potpiruju drži odgovornim“.

„Ne brini, ima mnogo onih koji bi voljeli da dobiju priliku da te zbrišu s lica ove j….. zemlje“, jedna je od poruka, izrečenih nakon uvreda na vjerskoj osnovi. „Nećeš živjeti još dugo k…., to ti skoro mogu garantovati“.

Izvinila se muslimanima, ali ne i Omar

Omar je rekla da je primila poziv u ponedjeljak, nekoliko sati nakon što je Boebert u telefonskom razgovoru odbila da se javno izvini za svoje komentare, koji se mogu čuti na video snimku koji se pojavio prošle sedmice.

Na snimku, Boebert je opisala kako je naišla na Omar u američkom Capitolu i da joj je laknulo što “nema ruksak”, očito aludirajući na to da bi muslimanska zastupnica možda nosila bombu.

Boebert se prošle sedmice izvinila „svima u muslimanskoj zajednici koje sam uvrijedila“, ali ne dirketno Omar.

Omar, koja je postala prva somalijska Amerikanka i naturalizovana Afrikanka u Zastupničkom domu Kongresa SAD-a kada je izabrana 2018., rekla je da joj je govorna pošta stigla nedugo nakon što je Boebert postavila još jedan video na društvene mreže, a u kojem je rekla da će se „bez straha nastaviti boriti za Ameriku na prvom mjestu i da nikada neće imati simpatije prema teroristima“.

„Nažaost, Ilhan ne može reći isto i zato je našoj zemlji gore“, dodala je.

Prijetnje redovna pojava

Omar, demokrata i jedna od rijetkih članova muslimanske zajednice u kongresu, rekla je da su prijeteći pozivi postali redovna pojava, te da se nastavlja boriti sa napadima konzervativaca i pojedinih zastupnika.

„Kada član kongresa nazove kolegu članom ‘džihadskog odreda’ i falsificira priču kako bi iznijela sugestiju da ću raznijeti Capitol, to nije samo napad na mene, već i na milione američkih muslimana širom zemlje“, rekla je Omar.

„Ne možemo se pretvarati da ovakav govor mržnje od vodećih političara neće imati ozbiljne posljedice“, dodala je.

Dok zastupnik Andre Carson, koji je također musliman, kaže da radi sa demokratama na rezoluciji kongresa koja bi se odnosila na ovaj događaj, republikanci djeluju nezainteresovano prema komentarima Omar.

U utorak, lider republikanaca u Zastupničkom domu Kevin McCarthy rekao je da je izvinjenje Boebert muslimanskoj zajednici dovoljno.

Na pitanje hoće li odgovoriti na bilo kakav pokušaj da se Boebert osudi, odgovorio je: “Nakon što se lično i javno izvinila? Ja bih glasao protiv toga.”

Izvor: Al Jazeera i agencije