Alec Baldwin tvrdi da nije povukao okidač na kobnom snimanju filma

Na setu filma ‘Rust’ je poginula snimateljica Halyna Hutchins, a ranjen režiser Joel Souza, nakon što je, prema svjedocima, slavni glumac opalio probni hitac iz pištolja.

Alec Baldwin je kazao kako mu nije jasno kako se pravi metak pojavio na snimanju (EPA)

Slavni glumac Alec Baldwin tvrdi da nije povukao okidač pištolja iz kojeg je na snimanju filma Rust ubijena snimateljica, prema dijelovima intervjua koji će biti uskoro emitiran.

To je prvi Baldwinov intervju o kobnom događaju koji se odvio 21. oktobra u Novom Meksiku, prenosi Hina.

“Gledajte, okidač nije bio povučen. Ja ga nisam povukao”, rekao je Baldwin novinaru televizije ABC Georgeu Stephanopoulosu, prema isječcima razgovora objavljenima u srijedu.

“Dakle, Vi nikada niste povukli okidač?”, upitao je Stephanopoulos Baldwina u interjvuu koji će biti emitiran u četvrtak.

Otkud ‘živi metak’ u pištolju?

“Ne, ne i ne. Nikada ne bih uperio pištolj u nekoga i povukao okidač. Nikada!”, odgovorio je Baldwin.

Dodao je kako mu nije jasno kako se pravi metak pojavio na snimanju vesterna na ranču kod Santa Fea.

Na setu filma je poginula snimateljica Halyna Hutchins, a ranjen režiser Joel Souza, nakon što je, prema svjedocima, Baldwin opalio probni hitac iz pištolja.

Glavno pitanje i dalje ostaje kako je “živi metak” završio u pištolju umjesto manevarske municije.

Za sada ni protiv koga nije podignuta optužnica.

Dva člana ekipe su pokrenula građansku parnicu povezanu s nesretnim slučajem, a producenta i još neke osobe terete za nemar.

‘Glumac se ponašao nepromišljeno’

Supervizorica Mamie Mitchell u tužbi protiv Baldwina navodi da se, prema filmskom scenariju, od njega nije tražilo da puca u spornoj sceni.

Mitchell, koja je pozvala policiju nakon tragičnog događaja, u tužbi iznosi tvrdnju po kojoj se Baldwin pucavši iz pištolja u smjeru Hutchins ponašao nepromišljeno i da je prekršio ili zanemario ostale sigurnosne protokole kada je posrijedi bojeva municija i oružje na setu.

Smatra da je Baldwin sam trebao provjeriti je li u pištolju bojeva municija i da nije smio zdravo za gotovo shvatiti izjavu režiserovog pomoćnika da je oružje sigurno.

Izvor: Agencije