U Etiopiji pritvoreno osoblje UN-a i njihove porodice

Iz Adid Abebe stižu izvještaji i o masovnim hapšenjima pripadnika naroda Tigraj, uključujući žene i djecu.

Etiopljani prisustvuju skupu podrške vladi i Etiopskim nacionalnim odbrambenim snagama (ENDF) (EPA)

Najmanje 16 članova osoblja Ujedinjenih naroda i njihovih porodica pritvoreno je u etiopskoj prijestolnici Adis Abebi, rekao je u utorak glasnogovornik UN-a.

“Aktivno sarađujemo s etiopskom vladom kako bismo osigurali njihovo trenutno puštanje na slobodu”, kazao je glasnogovornik Stephane Dujarric, izvijestio je Reuters a prenijela Hina.

Odbio je govoriti o etničkom porijeklu uhapšenih, dodajući da su oni dio osoblja UN-a, da su svi iz Etiopije te da ih žele vidjeti oslobođene, bez obzira koja etnička pripadnost je navedena na njihovim osobnim dokumentima.

Reuters podsjeća da su u nedjelju stotine hiljada ljudi protestovale u nekoliko etiopskih gradova protiv pobunjeničke skupine Fronte za nacionalno oslobođenje naroda Tigraja (TPLF).

Fronta se bori za veću autonomiju u regiji sjevernog Tigraja, a centralna vlada je pod pritiskom jer se pobunjenički borci približavaju glavnom gradu Adis Abebi.

Danas iz Adid Abebe stižu izvještaji o masovnim hapšenjima pripadnika naroda Tigraj, uključujući žene i djecu.

Etiopsko povjerenstvo za ljudska prava javlja da je danas u Adis Abebi uhapšeno više stotina Tigrajaca.

Policija odbacuje optužbe da zatvara ljude na etničkoj osnovi i tvrdi da su akcije usmjerene prema pristašama pobunjenika koji se bore protiv centralne vlade.

Fasika Fanta, glasnogovornik policije u Adis Abebi, i glasnogovornik vlade  Legesse Tulu rekli su za Reuters da nemaju nikakvih informacija o hapšenju osoblja UN-a.

“Oni koji su uhapšeni su Etiopljani koji su prekršili zakon”, rekao je Legesse.

Savez protiv Vlade

Devet etiopskih pobunjeničkih skupina najavilo je u petak savez protiv vlade premijera Abiya Ahmeda i predvođeni skupinom iz Tigraja zaprijetili su maršom na glavni grad Adis Abebu.

Savezna vlada je godinu dana u ratu protiv boraca Fronta za nacionalno oslobođenje naroda Tigraja (TPFL) koji su proteklih mjeseci napredovali izvan svoje regije, posebice u području Amhare.

TPLF i njihov saveznik Vojska oslobođenja oromo (OLA), oružana skupina naroda Oromo, ne isključuju marš na Adis Abebu kako bi srušili Abiya Ahmeda.

U zemlji je prošle sedmice proglašeno vanredno stanje što je omogućilo vlastima da bez naloga pritvore svaku osobu osumnjičenu da podržava “terorističke skupine” i da ukinu medije koji “pružaju izravnu ili neizravnu moralnu podršku” TPLF-u.

Ahmed, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2019, poslao je vojsku u Tigraj u decembru 2020. kako bi svrgnuo regionalne vlasti nastale iz TPFL-a koje je optužio za napad na federalne vojne baze.

TPLF je već bio u koaliciji s drugim etničkim i geografskim skupinama krajem 80-ih godina, prije svrgavanja autokrata Mengistua Haïlémariama 1991. godine. Ta koalicija kojom je dominirao TPLF, vodila je zemlju gotovo 30 godina prije prosvjednog pokreta kojim je Ahmed stupio na vlast 2018. godine.

UN i Etiopija su u zajedničkoj istrazi zaključili da su sve vojne formacije koje ratuju u etiopskoj sjevernoj pokrajini Tigraj počinile zlodjela koja se mogu smatrati ratnim zločinima.

Izvor: Agencije