Pakistan objavio prekid vatre sa talibanima

Glasnogovornik Vlade objavio da je talibanska Vlada u Afganistanu pomogla dogovor o prekidu vatre Vlade premijera Khana i pakistanskih pobunjenika Tehrek-e-Taliban Pakistan.

TTP je krovna grupa i posebna je organizacija od afganistanskih talibana, koji su preuzeli vlast u augustu (EPA - Ilustracija)

Pakistanske vlasti objavile su jednomjesečni prekid vatre sa pakistanskim talibanima, glavnom oružanom grupom koja stoji iza brojnih napada na snage sigurnosti i civile u posljednjih 14 godina, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Glasnogovornik Vlade Fawad Chaudhry objavio je na Twitteru da je talibanska Vlada u Afganistanu pomogla dogovor o prekidu vatre Vlade premijera Imrana Khana i pakistanskih pobunjenika Tehrek-e-Taliban Pakistan (TTP).

Pregovori u toku

Glasnogovornik TTP-a Muhammad Khurasani potvrdio je u saopćenju kako će prekid vatre biti na snazi od 9. novembra do 9. decembra, tokom kojeg će obje strane formirati komitet za nastavak pregovora. On je rekao da će se obje strane pridržavati primirja.

Sporazum je postignut usred tekućih mirovnih pregovora izmedju Vlade i TTP-a koji su počeli prošlog mjeseca. Chaudhry je rekao kako bi primirje moglo biti produženo ako razgovori budu napredovali.

TTP je krovna grupa i posebna je organizacija od afganistanskih talibana, koji su preuzeli vlast u augustu. Pokret je ohrabren povratkom na vlast talibana u Afganistanu. Chaudhry nije naveo detalje razgovora tokom kojih je postignuta saglasnost o prekidu vatre.

Izvor: Agencije