Litvanija proglasila vanredno stanje na granici sa Bjelorusijom

Poljske procjene pokazuju da bi u Bjelorusiji moglo biti i do 12.000 migranata; Varšava optužuje Minsk da pokušava da izazove veću konfrontaciju ohrabrujući migrante da pređu u EU.

Seehofer ističe da EU mora pomoći poljskoj vladi da osigura vanjsku granicu da se zaustavi val migranata iz Bjelorusije (EPA)

Vlada Litvanije je odobrila uvođenje vanrednog stanja u regijama koji se graniče sa Bjelorusijom.

“Odluka je donijeta uzimajući u obzir pogoršanje situacije u pograničnoj regiji, zbog čega je dostavljena parlamentu na odobrenje”, izjavila je litvanska premijerka Ingrida Simonite, a prenosi ruska agencija TAS S.

Prema prijedlogu litvanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, vanredno stanje će stupiti na snagu u ponoć 10. novembra u pograničnom području i unutar pet kilometara od tog područja, kao i na mjestima za smještaj migranata iz afričkih i azijskih zemalja koji su ušli u Litvaniju preko Bjelorusije, prenosi Tanjug.

Predloženo je da ovaj režim traje mjesec dana.

Optužbe Poljske

Stotine migranata kampuje danas u blizini bjeloruske granice sa Poljskom, a Varšava optužuje Minsk da pokušava da izazove veću konfrontaciju ohrabrujući migrante da pređu u Evropsku uniju.

Video snimci prikazuju stotine migranata koji se kreću prema poljskoj granici u blizini sela Kuznica, a neki pokušavaju da probiju ogradu koristeći lopate i druge alate, prenosi Reuters.

Na snimcima koje je poljska policija objavila danas vide se šatori migranata i logorske vatre na bjeloruskoj strani ograde od bodljikave žice.

Poljska granična služba potvrdila je Reutersu da je oko 800 ljudi kampuje na bjeloruskoj strani ograde, što je dio grupe oko 4.000 migranata koja se nalazi tamo i u obližnjim šumama.

Glasnogovornik poljskih specijalnih službi rekao je da procjene pokazuju da bi u Bjelorusiji moglo biti i do 12.000 migranata.

Zatvorena granica

Poljske vlasti zatvorile su danas zvanični granični prelaz sa Bjelorusijom, blizu mjesta gdje su hiljade migranata pokušale da se probiju dan ranije, koje je posjetio i poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Poljski zvaničnik je rekao da bi napetosti mogle porasti u narednim danima i da bi u tom slučaju mogla biti prihvaćena dodatna međunarodna pomoć.

Očekuje se da će se ambasadori Evropske unije u Ujedinjenim nacijama sastati kako bi razgovarali o današnjim tenzijama, potvrdio je poljski ambasador u UN-u.

Negiranje Minska

Bjeloruska državna novinska agencija Belta citirala je ministra unutrašnjih poslova koji je naglasio da nijedan migrant nije prekršio zakon.

Zvanični Minsk smatra da su neosnovane optužbe Varšave da bjeloruski vojnici prelaze granicu sa Poljskom, saopštilo je danas bjelorusko Ministarstvo odbrane.

Prema tvrdnjama Minska, zvaničnici poljskog ministarstva odbrane sastali su se sa vojnim atašeima iz bjeloruske ambasade u Varšavi 8. novembra “da bi razgovarali o navodnim kršenjima poljske granice od strane članova bjeloruske službe i o njihovoj umiješanosti u migracionu krizu”, prenosi ruska agencija TAS S.

Ministarstvo odbrane Bjelorusije je istaklo da Minsk smatra da su “sve optužbe koje je iznijela Poljska neutemeljene i neosnovane”, navodeći da vjeruje da “poljsko Ministarstvo nacionalne odbrane nerado traži konstruktivno rješenje problema i namjerno nastoji da trenutnu konfliktnu situaciju dovede na politički nivo”.

Poziv Njemačke

Njemačka je pozvala Evropsku uniju da poduzme mjere kako bi pomogla da se zaustavi val migranata na poljskoj granici koji dolaze iz Bjelorusije.

“Poljska ili Njemačka ne mogu se same s time nositi”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer za list Bild, pozivajući EU da zauzme zajednički front.

“Moramo pomoći poljskoj vladi da osigura vanjsku granicu. To bi trebala biti stvar Evropske komisije. Sada je pozivam da poduzme mjere”, naglasio je, prenosi Hina.

On je taj poziv uputio nakon što je Poljska objavila da je odbacila pokušaj stotina migranata da ilegalno pređu granicu iz Bjelorusije, ali i istaknula da se hiljade drugih i dalje okupljaju.

Horst Seehofer je rekao da podržava odluku Poljske o podizanju ograde na granici s Bjelorusijom.

“Ne možemo je kritizirati … za to što brani vanjske granice EU-a”, kazao je. “Ne, naravno, koristeći vatreno oružje, ali da drugim dostupnim načinima”, dodao je ministar.

Hiljade migranata okupile su se na bjelorusko-poljskoj granici pokušavajući ući u Evropsku uniju. Brisel optužuje režim bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da je orkestrirao dolazak migranata na istočne granice EU nakon što je EU uvela sankcije protiv Minska zbog brutalne represije prema opoziciji. Lukašenko takve optužbe odbacuje.

Sprečavanje humanitarne krize

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u ponedjeljak da bjeloruske vlasti iskorištavanjem migranata radi pritiska na Evropsku uniju neće ispuniti svoje ciljeve.

Von der Leyen je rekla da je razgovarala s premijerima Poljske, Litve i Latvije, Mateuszom Morawieckim, Ingridom Šimonyte i Krišjanisom Kariņšem kako bi im izrazila solidarnost EU. S njima je razgovarala o mjerama koje bi EU mogao poduzeti kako bi im pomogao da se suoče s ovom krizom.

Predsjednica Komisije pozvala je države članice da prošire sankcije protiv bjeloruskog režima “zbog ovoga hibridnog napada”.

Najavila je da će Komisija razgovarati sa specijaliziranim agencijama UN-a o načinima sprečavanja humanitarne krize te kako bi se osigurao siguran povratak migranata u zemlje iz kojih su došli.

Izvor: Agencije