Francuska: Katolička Crkva razmatra odštete zlostavljanima

Izvještaj objavljen u oktobru tvrdi da su pripadnici klera u Francuskoj od pedesetih godina do danas zlostavljali oko 330.000 djece. 

Radne skupine kojima koordiniraju žrtve i predstavnici laika trebali bi istražiti razloge raširenog seksualnog nasilja u redovima Crkve (EPA)

Katolička Crkva u Francuskoj spremna je prodavati imovinu, koristiti svoje rezerve, pa čak i zadužiti se kako bi isplatila odštetu ljudima koje su zlostavljali pripadnici klera, objavili su u tamošnji vjerski čelnici.

Donacije vjernika ne smiju se koristiti za odštete, rekao je nadbiskup Eric de Moulins-Beaufort na sastanku francuskih biskupa.

Crkveni čelnici nisu još odlučili koliki će biti iznos odšteta. Nadaju se da će s tužiteljima dogovoriti tužbe protiv optuženih za korištenje Crkvenih položaja za zlostavljanje djece.

Izvještaj objavljen u oktobru tvrdi da su pripadnici klera u Francuskoj od pedesetih godina do danas zlostavljali oko 330.000 djece.

Crkva prihvatila odgovornost

Crkva je u petak prihvatila da snosi institucionalnu odgovornost za te napade te je priznala da je zlostavljanje imalo sistemsku dimenziju.

Radne skupine kojima koordiniraju žrtve i predstavnici laika trebali bi istražiti razloge raširenog seksualnog nasilja u redovima Crkve, prenosi agencija dpa i Hina.

Trebale bi donijeti i pravila o nadzoru vjerskih dužnosnika kako se ti zločini ne bi ponovili u budućnosti, kazao je nadbiskup.

Izvor: Agencije