Dodik iz Ankare: Eskobar se zaklinjao da nije za sankcije

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je ranije da će sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom razgovarati o situaciji u BiH.

Susret sa Erdoganom dolazi nakon Dodikovih razgovora sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, premijerom Slovenije Janezom Janšom i jučerašnjeg susreta sa specijalnim izaslanikom SAD-a Gabrielom Escobarom (Anadolija)

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je u utorak da se ne boji mogućih sankcija Sjedinjenih Američkih Država te je najavio da će nastaviti provoditi plan kojim bi Republiku Srpsku de facto izdvojio iz ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine.

Dodik je to rekao nakon sastanka u Ankari s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom tumačeći da su se njih dvojica suglasila da mir nema alternativu i da “prijetnja silom ne može riješiti niti jedan problem” .

Komentirajući trenutačno stanje u BiH, odnosno svoj susret s posebnim američkim izaslanikom za zapadni Balkan Gabrielom Escobarom, Dodik je za Radio RS kazao nije zastrašen američkim sankcijama, prenosi Hina.

‘To ćemo učiniti, bio Eskobar za to ili ne’

“Јučer o tome nije progovorio ni jednu riječ, čak se zaklinjao da sankcije nisu mehanizam koji bi on upotrebljavao”, rekao je Dodik.

“Ako on misli da su priče o sankcijama rješenje neka ih upotrebljava […] Ali, smislim da je svakome jasno da je to nepotreban posao, neće dati efekte. Ta vrsta cinizma i arogancije neće proći”.

Ustavna prava bosanskih Srba su “iznad volje SAD-a”, rekao je Dodik i najavio da će stoga nastaviti s planom da trenutne ovlasti države BiH prenese na entitet.

“To ćemo učiniti, bio Eskobar za to ili ne”, kazao je.

Sam Escobar koji je u ponedjeljak naznačio kako očekuje da Dodik ipak odustane od zakona o prijenosu ovlasti kojima prijeti, dan poslije potvrdio je da sankcije ostaju opcija ukoliko se to ne bi dogodilo.

“Sankcije su na stolu. I ne samo sankcije, postoje druga ekonomska sredstva koja se mogu provesti ne samo protiv lidera koji provode antidaytonske aktivnosti već i protiv onih koji im daju potporu, protiv tvrtki koje im pomažu”, kazao je Escobar u intervjuu za javni servis BHRT.

Izvor: Agencije