Na velikom suđenju italijanskoj mafiji 70 osuđujućih presuda

Italijansko pravosuđe je zadalo težak udarac ‘Ndrangheti, najmoćnijoj mafijaškoj grupi u Italiji, osudivši 70 njenih članova i pomagača, na najvećem suđenju mafiji od kraja 1980-ih.

Veliko suđenje održava se u golemoj sudnici koja može primiti stotine advokata odbrane, više od 900 svjedoka tužiteljstva i 58 svjedoka odbrane u ovom postupku (EPA)

Italijansko pravosuđe je u subotu zadalo težak udarac ‘Ndrangheti, najmoćnijoj mafijaškoj grupi u Italiji, osudivši 70 njenih članova i pomagača, na najvećem suđenju mafiji od kraja 1980-ih.

Sudac Claudio Paris pročitao je presude 91 optuženiku u velikoj sudnici grada Lamezia Terme, u Kalabriji, na jugu zemlje, gdje se od januara vodi “maksi proces” u kojemu se sudi stotinama osoba pod sumnjom da pripadaju i surađuju sa grupom organiziranog kriminala ‘Ndranghetom, prenosi Hina.

U sudskom postupku za koji se očekuje da će trajati barem dvije godine, još 355 optuženika čeka na suđenje.

Za istragu je trebalo nekoliko godina, a završila se policijskim akcijama u decembru 2019.

Devedeset jedna netom osuđena osoba odlučila se za ubrzano suđenje koje je bilo zatvoreno za javnost, a omogućilo im je da im se kazna u slučaju osude smanji za trećinu.

Glasoviti antimafijaški tužitelj Nicola Gratteri – koji je zbog obračuna s ‘Ndranghetom više od 30 godina morao živjeti pod policijskom zaštitom – rekao je da je u subotu “sve dobro prošlo”.

“Od 91 optuženika osuđeno ih je 70”, rekao je za italijansku novinsku agenciju AdnKronos, dodajući da je puštena ‘sitna riba’.

Neki su osuđeni na najveću moguću kaznu 20 godina zatvora, što su tražili tužitelji.

Među njima su Domenico Macri, član vojnog krila grupe, Pasquale Gallone, desna ruka navodnog šefa mafije Luigija Mancusa, kojemu suđenje još traje te Gregorio Niglia koji je nabavljao oružje i bavio se iznudom.

Dugogodišnje kazne

Gotovo trećina grupe osuđeno je na deset godina i više, a 21 osoba je oslobođena, rekao je Gratteri.

Glavnooptuženi koji su se odlučili za redovito suđenje, napose Luigi Mancuso (67) poznat kao “Stric Luigi”, kojeg smatraju vođom klana ‘Ndranghete koji je kontrolirao pokrajinu Vibo Valentiju u Kalabriji i bivši senator i advokat Giancarlo Pittelli (68).

‘Ndrangheta, sa sjedištem u Kalabriji, najsiromašnijoj italijanskoj pokrajini, kontrolira velik dio trgovine kokainom koji ulazi u Evropu.

Ta mreža koju čini gotovo 150 porodica koje se bore za položaj unutar organizacije, ima najmanje 6.000 članova i pomagača u Kalabriji, a još hiljade ljudi je podupire diljem svijeta, ocjenjuju stručnjaci.

Svi koji su osuđeni u subotu bili su optuženi za zločinačko udruživanje, pokušaj ubistva, pranje novca, trgovinu drogom, iznudu i ilegalno posjedovanje oružja.

Ovo veliko suđenje održava se u golemoj sudnici koja može primiti stotine advokata odbrane, više od 900 svjedoka tužiteljstva i 58 svjedoka odbrane u ovom postupku.

Poznatim, isto tako velikim sudskim procesom održanim 1986.-1987. zadan je pak težak udarac sicilijanskoj Cosa Nostri, s izrečenih 338 osuda.

Izvor: Agencije