SAD: Demokrati izglasali 1.000 milijardi dolara vrijedan zakon o infrastrukturi

Bidenova administracija će sada nadgledati najveće poboljšanje američkih cesta, željeznica i druge prijevozne infrastrukture u generaciji, što bi trebalo stvoriti nove poslove i pojačati konkurenciju.

Američki demokrati su prevladali podjele između progresivaca i centrista u Kongresu kako bi izglasali paket vrijedan 1.000 milijardi dolara (EPA)

Nakon cjelodnevne rasprave, američki demokrati su prevladali podjele između progresivaca i centrista u Kongresu kako bi izglasali paket vrijedan 1.000 milijardi dolara koji se odnosi na autoceste, širokopojasni internet i druga infrastrukturna poboljšanja, prenosi Hina.

Glasanje 228 naprema 206 glasova kasno u petak značajan je napredak za Bidenove demokrate, koji su se mjesecima svađali po pitanju ambicioznih zakona o potrošnji koji čine najveći dio domaće agende.

Bidenova administracija će sada nadgledati najveće poboljšanje američkih cesta, željeznica i druge prijevozne infrastrukture u generaciji, što bi trebalo stvoriti nove poslove i pojačati američku konkurentnost.

Demokrati imaju još posla po pitanju drugog dijela Bidenovog domaćeg programa: veliko širenje mreže socijalne sigurnosti i programe koji se bore s klimatskim promjenama. Vrijedan 1.75 trilion dolara, taj paket bit će najveće širenje američke sigurnosne mreže od 1960-ih, no stranka je imala problema da se ujedini i podrži program.

Zabrinutost za gubitkom kontrole u Kongresu

Demokratski čelnici su se nadali da će izglasati oba zakona u Zastupničkom domu u petak, no to je odgođeno nakon što su centristi zahtijevali nestranačku provjeru tih troškova – što je proces koji može potrajati sedmicama.

Nakon sati sastanaka iza zatvorenih vrata, skupina centrista obećala je glasati za zakon do 20. novembra – ako u međuvremenu nestranački Kongresni budžetski ured potvrdi da su troškovi u skladu s procjenama Bijele kuće.

Zakon vrijedan 1.75 trilion dolara uklonio je proceduralnu prepreku glasovima 221 naprema 213 rano u subotu, što će omogućiti demokratskim čelnicima da brzo isplaniraju finalno glasovanje kad dođe vrijeme za to.

Do zastoja je došlo nekoliko dana nakon što su demokrati doživjeli gubitke u pomno praćenim izborima u nekim saveznim državama, što je potaknulo zabrinutost da će možda izgubiti kontrolu nad Kongresom sljedeće godine.

Izvor: Agencije