Etiopija: Sklopljen savez TPLF-a i drugih grupa protiv vlade

Etiopija je pozvala vojne rezerviste da se pridruže borbi, dok ambasada SAD sada poziva svoje državljane da napuste Etiopiju ‘što je prije moguće’.

U sukobima su od novembra 2020. ubijene hiljade ljudi (Reuters)

Snage Narodnooslobodilačkog fronta Tigraja (TPLF) su zajedno sa drugim naoružanim i opozicionim grupama širom zemlje sklopile savez protiv premijera Abiya Ahmeda, tražeći političke promjene nakon godinu dana razornog rata, a ostavile su otvorenu mogućnost da se on smijeni silom.

“Za nas nema granica. Definitivno ćemo imati promjenu u Etiopiji prije nego što zemlja eksplodira”, rekao je novinarima u Washingtonu Berhane Gebre-Christos, bivši ministar vanjskih poslova i zvaničnik Tigraja, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Savez, osim TPLF-a, uključuje i Oslobodilačku vojsku Oroma, koja se bori zajedno sa Tigrajskim snagama, i sedam drugih grupa.

Pokušaj uspostave prelaznog aranžmana

Novi Ujedinjeni front etiopskih federalističkih snaga nastoji da uspostavi prelazni aranžman u Etiopiji kako bi premijer mogao da ode što je prije moguće, rekao je za AP jedan od organizatora Johanes Abraha, koji je iz snaga Tigraja.

On je napomenuo da do sada nije uspostavljen nikakav kontakt sa vladom Etiopije i da će sljedeći korak biti početak komunikacije sa zemljama, diplomatama i međunarodnim akterima u zemlji i inozemstvu, kao i da je novi savez i politički i vojni.

Prema navodima State Departmenta, borci Tigraja približavaju se glavnom gradu Adis Abebi, a Etiopija je u petak pozvala vojne rezerviste da se pridruže borbi, dok ambasada SAD sada poziva svoje državljane da napuste Etiopiju “što je prije moguće”.

Apel SAD-a

Opozicioni savez se formira dok je u posjeti Etiopiji američki izaslanik Jeffrey Feltman, koji je u četvrtak u Adis Abebi pokušao da uvjeri šefa vlade Abiya Ahmeda da zaključi prekid vatre i počne mirovne pregovore.

U sukobe, u kojima su u kojima su od novembra 2020. ubijene hiljade ljudi, umiješani su susjedni Sudan i Eritreja.

Američki državni sekretar Antony Blinken ponovo je pozvao Oslobodilačke vojske Tigraja i Oroma da odmah zaustave trenutno napredovanje prema Adis Abebi.

On je također apelovao na etiopsku vladu da zaustavi vojnu kampanju, uključujući vazdušne napade u Tigraju i mobilizaciju etničkih milicija.

Izvor: Agencije