Bijela kuća upozorava izvoznike nafte da ne ometaju oporavak ekonomije

Grupa OPEC Plus ostala je pri svojim planovima za umjereno povećanje proizvodnje za 400.000 barela dnevno do decembra, unatoč pozivima SAD-a da se poveća isporuka kako bi se zaustavio rast cijena.

SAD djeluje po sistemu u kojem kompanije za proizvodnju nafte donose odluke o isporukama (Arhiva)

Bijela kuća je upozorila zemlje proizvođače nafte da ne ometaju trenutni globalni ekonomski oporavak.

Karin Jean-Pierre, zamjenica glasnogovornice Bijele kuće, rekla je da će Washington upotrijebiti sva sredstva da to osigura.

Glasnogovornica je istaknula da OPEC i njegovi saveznici (OPEC Plus) imaju mogućnost plasirati više nafte na tržište i utječu na cijene benzina, dok Sjedinjene Američke Države djeluju po sistemu u kojem kompanije za proizvodnju nafte donose odluke o isporukama.

Prošle sedmice je američki predsjednik Joe Biden, na marginama samita Grupe 20 (G20) u Rimu, izrazio žaljenje što “Rusija, Saudijska Arabija i drugi veliki proizvođači neće pumpati više nafte da bi ljudi mogli imati benzin za dolazak i povratak sa posla, na primjer, što nije pošteno”, ciljajući time direktno savez OPEC Plus.

Planovi za umjereno povećanje proizvodnje

Grupa OPEC Plus ostala je pri svojim planovima za umjereno povećanje proizvodnje za 400.000 barela dnevno do decembra, unatoč pozivima SAD-a da se poveća isporuka kako bi se zaustavio rast cijena.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je, u saopćenju objavljenom nakon samita njenih 13 članica i deset saveznika u sklopu saveza OPEC Plus, da će mjesečna proizvodnja saveza “biti povećana za 400.000 barela dnevno do decembra.”

Dvadeset tri ministra, koji su održali online videokonferenciju, odlučili su da se pridržavaju plana koji je usvojen 18. jula.

Ova strategija, koja je u interesu zemalja proizvođača nafte, trenutno ostavlja pod zemljom više od četiri miliona barela nafte svaki dan.

OPEC je objavio na svojoj web stranici da će novi sastanak saveza OPEC Plus biti održan 2. decembra.

Bijela kuća je ubrzo potom izrazila nezadovoljstvo odlukom OPEC Plusa u vezi s proizvodnjom.

Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost je rekao: “Čini se da savez OPEC Plus ne želi koristiti kapacitete i utjecaj koji ima u ovom ključnom trenutku za globalni oporavak zemalja širom svijeta”.

Korona virus i dalje predstavlja prijetnju

Mohammad Barkindo, generalni sekretar OPEC-a, naglasio je prošle sedmice kako je “neophodan oprez i obraćanje pažnje na stalni razvoj situacije na tržištu”.

OPEC Plus trenutno ukazuje na faktore rizika koji prate potražnju kako bi opravdao dalje vođenje svoje oprezne politike, skrećući pažnju na vrhunce novog vala pandemije korona virusa koji su zabilježeni u Rusiji i Kini.

Potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak naglasio je nakon samita da korona virus i dalje predstavlja prijetnju te da nastavlja utjecati na potražnju za naftom.

Međutim, brojni analitičari tržišta skeptični su u pogledu sposobnosti mnogih članova organizacije da povećaju proizvodnju, budući da je pandemija korona virusa uzrokovala kašnjenja u održavanju postrojenja za bušenje.

Izvor: Al Jazeera i agencije