WHO: Evropa u epicentru pandemije COVID-19

Do februara bi moglo biti spašeno 188.000 života ako bi se uvelo univerzalno nošenje maski u Evropi, rekao je Hans Kluge, direktor WHO za Evropu.

Vakcine su najveće bogatstvo samo ako se koriste uporedo sa javnim zdravstvenim i socijalnim mjerama, rekao je direktor WHO-a (EPA)

Neujednačena pokrivenost vakcinama i relaksacija preventivnih mjera doveli su Evropu do „kritične tačke“ u pandemiji, sa ponovo skoro rekordnim brojevima infekcija i predviđanjem 500.000 smrtnih slučajeva do februara.

Hans Kluge, direktor WHO za Evropu, rekao je da se sve 53 zemlje u regiji suočavaju sa “stvarnom prijetnjom ponovnog izbijanja COVID-a 19 ili se već bore protiv njega” i pozvao vlade da ponovo uvedu ili nastave sa socijalnim i mjerama javnog zdravlja, piše The Guardina, a prenosi agencija Tanjug.

Zvaničnik WHO-a rekao je da jedna pouzdana projekcija pokazuje da bi u Evropi, ako se nastavi trenutni tempo, moglo da bude još pola miliona žrtava COVID-a do prvog februara.

Kluge je na virtuelnom brifingu u Kopenhagenu rekao je da je trenutni tempo prenošenja virusa širom evropskih zemalja veoma zabrinjavajući i dodao da se broj novih slučajeva približava rekordnim nivoima, a da je delta soj korona virusa uzrok naglog rasta.

Također je naglasio da je trend rasta registrovan kod svih uzrasta, ali da najviše zabrinjava ubrzano prenošenje virusa među starijom populacijom.

To, kako je upozorio, dovodi do većeg broja teških slučajeva bolesti i smrti, sa 75 posto smrtnih slučajeva među starijima od 65 godina.

On je rekao da čak i u zemljama sa visokom stopom vakcinacije imunizacija može samo djelimično pomoći.

Vakcine rade ono što je obećano

U Evropi je vakcinisano samo 47 posto ukupne populacije, uprkos tome što je distribuirano milijardu doza vakcina, a u osam država, u potpunosti je imunizovano najmanje 70 posto ljudi, dok je u dvije zemlje, ta stopa ispod deset procenata, naveo je Kluge.

“Poruka je uvijek bila: uradite sve. Vakcine rade ono što je obećano: sprječavaju teške oblike bolesti i posebno smrtnost. Ali one su naše najveće bogatstvo samo ako se koriste uporedo sa javnim zdravstvenim i socijalnim mjerama”, rekao je direktor WHO-a.

On je ocijenio da bi do februara moglo da bude spašeno 188.000 života ako bi se uvelo univerzalno nošenje maski u Evropi.

Evropa je zabilježila porast od 55 posto novozaraženih COVID-om 19 u posljednje četiri sedmice, uprkos dostupnosti vakcina, što bi trebalo da posluži kao upozorenje drugim regijama, saopštili su zvaničnici WHO-a.

Direktor programa WHO-a s za vanredne situacije Mike Ryan je rekao da neke evropske zemlje imaju “obuhvat vakcinacijom ispod optimalnog broja” uprkos dostupnosti vakcina.

“To je upozorenje za svijet, da vidi šta se dešava u Evropi uprkos dostupnosti vakcinacije”, rekao je Ryan na konferenciji za novinare.

Izvor: Agencije