Video: Hiljade mladih zbog klime na ulicama Glasgowa

Mladi su izašli na ulice optužujući velesile da nisu ništa učinile po pitanju klimatskih promjena koje prijete njihovoj i budućim generacijama.

Mladi Škoti propustili su u petak školu kako bi demonstrirali za klimu (EPA)

Na kraju prve sedmice svjetske konferencije o klimi (COP26), hiljade mladih izašlo je u petak na ulice Glasgowa optužujući velesile da nisu ništa učinile po pitanju klimatskih promjena koje prijete njihovoj i budućim generacijama.

U glavnom gradu Škotske najavljene su dvodnevne manifestacije kako bi se ukazalo na hitnost rješavanja problema vezanih uz klimu i razorne učinke širom planeta zbog povećanja temperature uslijed emisija stakleničkih plinova uzrokovanih ljudskom aktivnošću, prenosi Hina.

“Nadam se da će ovaj dan promijeniti stvari. Nadam se da ćemo moći zasaditi više drveća i imati više životinja. Mislim da svaka osoba može dati neki doprinos”, rekla je devetogodišnja Zara.

Mladi Škoti propustili su u petak školu kako bi demonstrirali za klimu, a pridružili su im se i mladi pridošli iz ostalih zemalja.

‘Radi se o našoj budućnosti’

Stanovnici su im davali podršku sa prozora i uzduž ulica grada uz transparente s natpisima: “Nema planeta B” i “Ako ne sada, onda kada”.

Šesnaestogodišnja Beth Donaldson došla je na protest s prijateljima kako bi zamjerila svjetskim čelnicima da stalno govore da će djelovati, ali da nikada ne zna koje će to akcije poduzeti.

“Ne radi se tu o njihovoj budućnosti, već o našoj”, rekla je Donaldson.

U Glasgowu su na snazi velike mjere sigurnosti, a konferencija, koja se održava pod okriljem Ujedinjenih naroda i na koju su stigle delegacije iz skoro 200 zemalja, traje do 12. novembra.

Izvor: Agencije