Republikanci predlažu zakon kojim se pomaže odbrana Tajvana

Zakon predlažu samo republikanci, manjinska stranka u Senatu, ali on doprinosi pritisku na predsjednika Joea Bidena za hrabriju akciju u jačanju veza sa diplomatski izolovanim Tajvanom.

SAD, koje formalno ne priznaju nezavisnost Tajvana, glavni su vojni snabdjevač ostrva (Reuters)

Američki republikanci predložili su u Senatu zakon kojim žele da obezbjede dvije milijarde dolara godišnje i drugu pomoć za jačanje odbrane Tajvana, u trenutku kada se to ostrvo suočava sa sve većim pritiskom Pekinga, javlja Reuters, prenosi Tanjug.

Prijedlogom zakona, u koji je britanska agencija imala uvid, odobrilo bi se Taipeiu dvije milijarde dolara godišnje za strano vojno finansiranje, američke grantove i zajmove koji omogućavaju zemljama da kupuju oružje i odbrambenu opremu proizvedenu u SAD, do 2032. godine.

Zakon predlažu samo republikanci, manjinska stranka u Senatu, ali on doprinosi pritisku na predsjednika Joea Bidena za hrabriju akciju u jačanju veza sa diplomatski izolovanim Tajvanom, pošto je ovo pitanje jedno od rijetkih koje dobija dvostranačku podršku u Kongresu, dodaje Reuters.

Kina pojačala vojni pritisak

SAD, koje formalno ne priznaju nezavisnost Tajvana, glavni su vojni snabdjevač ostrva.

Peking je, kako piše Reuters, nedavno pojačao vojni pritisak na Taipei, uključujući više misija kineskih ratnih aviona u blizini Tajvana, za koji Kina tvrdi da je njegova suverena teritorija i ne isključuje mogućnost da to sprovede silom.

Biden je nedavno potvrdio “čvrstu” posvećenost Tajvanu i kritikovao Kinu zbog vojnih akcija, dok Peking optužuje politiku Washingtona, navodeći da podržava separatizam Taipeia prodajom oružja i slanjem ratnih brodova kroz Tajvanski moreuz, čime se, prema ocjeni Kine, dodatno podižu napetosti.

Izvor: Agencije