Rekordno zagađenje zraka poslije festivala svjetla u Indiji

Indeks kvaliteta zraka u New Delhiju porastao je na 451 na skali od 500, što je maksimum zabilježen ove godine i ukazuje na ozbiljna stanja koja može izazvati kod zdravih ljudi.

Svake godine vlada ili Vrhovni sud Indije zabranjuju petarde, ali izgleda da se zabrane rijetko primjenjuju (EPA)

Stanovnici New Delhija su se jutros, dan nakon Diwalija, hinduističkog festivala svjetla, probudili pod “pokrivačem” toksičnog smoga, udahnuvši najopasniji zrak u ovoj godini.

Građani New Delhija, koji ima najgori kvalitet zraka od svih svjetskih prijestolnica, ni ove godine se tokom proslave festivala svjetla nisu pridržavali zabrane ispaljivanja vatrometa i petardi, prenosi Reuters, piše Tanjug.

Indeks kvaliteta zraka (AQI) u tom gradu porastao je na 451 na skali od 500, što je maksimum zabilježen ove godine i ukazuje na “ozbiljna” stanja koja može izazvati kod zdravih ljudi, a posebno kod onih sa već postojećim bolestima, prema uputstvima saveznog odbora za kontrolu zagađenja.

AQI meri koncentraciju otrovnih čestica PM2,5 u kubnom metru zraka.

Više od milion žrtava godišnje

U Delhiju, gradu sa skoro 20 miliona ljudi, očitavanje PM2,5 je danas u prosjeku iznosilo 706 mikrograma, dok Svjetska zdravstvena organizacija smatra da nije sigurno sve što je iznad godišnjeg prosjeka od pet mikrograma.

PM2,5 u zraku može izazvati kardiovaskularne i respiratorne bolesti kao što je rak pluća, navodi Reuters, i dodaje da u Indiji toksični zrak ubije više od milion ljudi godišnje.

“Činilo se da zabrana petardi nije bila uspješna u Delhiju, što je dovelo do opasnih nivoa zagađenja pored postojećih višegodišnjih izvora”, izjavio je Sunil Dahija, analitičar Centra za istraživanje energije i čistog zraka (CREA).

Svake godine vlada ili Vrhovni sud Indije zabranjuju petarde, ali izgleda da se zabrane rijetko primjenjuju.

Da stvar bude još gora, Diwali pada u vrijeme kada farmeri u susjednim državama Penjab i Harijana u Delhiju spaljuju strnjiku preostalu nakon žetve kako bi pripremili svoja polja za sljedeću žetvu.

Izvor: Agencije