Pfizerov lijek protiv COVID-a djelotvoran 89 posto

Prelazna analiza je pokazala da se za 89 posto smanjuje rizik hospitalizacije i smrtnog ishoda u vezi s COVID-19, navode iz američke kompanije.

Antivirusni lijekovi predstavljaju dodatak vakcinama koje štite od COVID-19 (EPA)

Kompanija Pfizer je saopćila da je njen lijek protiv COVID-19 djelotvoran 89 posto u prevenciji rizika hospitalizacije i smrtnog ishoda, na što ukazuju prvi rezultati kliničkih ispitivanja.

“Prelazna analiza je pokazala da se za 89 posto smanjuje rizik hospitalizacije i smrtnog ishoda u vezi s COVID-19 od bilo kojeg uzroka u odnosu na placebo kod pacijenata koji su primali lijek prva tri dana nakon pojave simptoma”, navodi Pfizer u saopćenju.

Ti rezultati premašuju one koje je objavio Merck & Co za svoj lijek molnupiravir, za koji se pokazalo prošlog mjeseca da je prepolovio izglede smrti ili hospitalizacije za pacijente oboljele od COVID-19 koji imaju visoki rizik za teško obolijevanje, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Antivirusni lijekovi predstavljaju dodatak vakcinama koje štite od COVID-19.

Čekaju odobrenje FDA

Prvi rezultati Pfizera temelje se na kliničkim ispitivanjima na nešto više od 1.200 pacijenata koji su imali COVID-19 i rizik za razvoj težeg oblika bolesti, poput pretilosti ili dobi.

Kroz nekoliko dana od pojave prvih simptoma dio njih primio je Pfizerov lijek, a ostali placebo.

Pokazalo se da je 0,8 posto onih koji su dobili Pfizerov lijek u roku od tri dana od pojave simptoma bilo hospitalizirano, a niko nije umro u razdoblju od 28 dana od tretmana.

U usporednoj grupi za placebo pacijente takvih je bilo sedam posto, uz sedam smrtnih slučajeva.

Konačni podaci ni Pfizera i niti Mercka još nisu dostupni.

Pfizer je objavio da planira predati prve rezultate za svoj lijek “što je prije moguće” Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA) prije nego zatraži autorizaciju.

Izvor: Agencije