Međunarodna potjernica za bivšim predsjednikom Tunisa

Sud u Tunisu objavio je da je “istražni sudija odgovoran za slučaj Moncefa Marzoukija izdao međunarodnu potjernicu za njim.

Protiv bivšeg lidera Tunisa je 15. oktobra otvorena istraga zbog njegovih izjava povodom Međunarodnog samita frankofonije (EPA)

Za bivšim predsjednikom Tunisa Moncefom Marzoukijem je raspisana međunarodna potjernica, javlja agencija Anadolija.

Sud u Tunisu objavio je da je “istražni sudija odgovoran za slučaj Moncefa Marzoukija izdao međunarodnu potjernicu za njim. Protiv bivšeg lidera Tunisa je 15. oktobra otvorena istraga zbog njegovih izjava povodom Međunarodnog samita frankofonije.

Samit frankofonije kao udar

U intervjuu koji je emitiran na arapskom kanalu France 24, Marzouki je rekao: “Pokušao sam spriječiti da se samit održi u Tunisu jer sam mislio da će održavanje Međunarodnog samita frankofonije u Tunisu podržati državni udar, i ponosan sam na ono što sam učinio”.

Govoreći na prvom sastanku Vijeća ministara održanom u predsjedničkoj palači Tunisa 14. oktobra, predsjednik Kays Said je rekao: “Tražim od našeg ministra pravde da se pokrene istraga protiv vlasnika diplomatskih pasoša koji ciljaju na interese Tunisa”.

Marzouki je negirao optužbe. Rekao je da ne radi protiv svoje zemlje i da vanredne odluke predsjednika Saida od 25. jula vidi kao puč i da je bio na meti jer se tome protivio.

Demokratska tranzicija

Tunis je poprište političke i ekonomske krize. Predsjednik te zemlje Kais Saied u julu je razriješio vladu s dužnosti, suspendirao parlament i preuzeo izvršnu vlast. Iako tvrdi da preuzimanjem vanrednih ovlasti želi izvući zemlju iz krize, oponenti ga optužuju da je organizirao državni udar.

Tunis je slovio kao jedina zemlja koja je uspjela provesti demokratsku tranziciju među arapskim zemljama koje su bile pogođene valom narodnih revolucija, uključujući Egipat, Libiju i Jemen.

Izvor: Agencije