Litvanija gradi čelični zid da spriječi ulazak migranata

Litvanija je namijenila 152 miliona eura za izgradnju zida dugačkog 500 kilometara do septembra sljedeće godine.

Poljska, Litvanija i Letonija koje optužuju Minsk da namjerno ohrabruje migrante da ulaze u te zemlje Evropske unije, postavile su bodljikavu žicu na pojedinim dionicama granice sa Bjelorusijom (Reuters)

Litvanija je izgradila prve dijelove čeličnog zida na granici sa Bjelorusijom kako bi spriječila priliv migranata sa Bliskog istoka i drugih područja, a koji dolaze iz te zemlje.

Poljska, Litvanija i Letonija koje optužuju Minsk da namjerno ohrabruje migrante da ulaze u te zemlje Evropske unije, postavile su bodljikavu žicu na pojedinim dionicama granice sa Bjelorusijom, prenosi Tanjug.

Litvanija je prošle sedmice počela da gradi prve dijelove čelične ograde visoke 3-4 metra, na čijem će vrhu biti 0,6 metara bodljikave žice, prenosi Reuters.

Izgradnja zida

“Vjerovatno je nemoguće izgraditi potpuno neprelaznu prepreku, tako da mislim da i ova barijera može da se prođe. Za to će, međutim, biti potrebno dosta vremena, pa ćemo moći da reagiramo”, rekao je šef pogranične straže na jugu Litvanije Virgilijus Raugale.

Litvanija je namijenila 152 miliona eura za izgradnju zida dugačkog 500 kilometara do septembra sljedeće godine.

Pored zida će biti postavljena i bodljikava žica visoka tri metra, kao i oprema za video-nadzor.

Više od 4.000 migranata ušlo je iz Bjelorusije u Litvaniju prije augusta ove godine, kada je ta zemlja počela da ih šalje nazad u Bjelorusiju. Od tada je spriječen ulazak 5.600 migranata.

Izvor: Agencije