Francuski zastupnici: Impresivan uspjeh vanjske politike Katara

Država Katar je opisana kao jedan od istaknutih partnera u regiji zbog sve veće uloge koju ta zemlja ima u regionalnom upravljanju krizama od globalnog značaja.

Šeik Tamim: Katar je postao pozitivno spominjan u kontekstu afganistanske krize (Al Jazeera)

Grupa francuskih zastupnika pohvalila je Državu Katar, pozivajući na dobro razumijevanje s tom zemljom kao jakim saveznikom, što je dokazala afganistanska kriza.

Francuski časopis Le Point, koji je objavio saopćenje ovih zastupnika, navodi da Država Katar prolazi kroz historijsko političko razdoblje od posljednjih izbora za Vijeće Shura (parlament), što doprinosi neviđenom demokratskom napretku ove zemlje.

U saopćenju francuskih predstavnika Država Katar je opisana kao jedan od istaknutih partnera u regiji zbog sve veće uloge koju ta zemlja ima u regionalnom upravljanju krizama od globalnog značaja, što zahtijeva podršku tamošnjim naporima u pogledu otvorenosti koji su bez presedana.

Zastupnici koji su izdali saopćenje su: Pascal Brindeau, Jerome Lambert, Jean-Luc Reitzer, M'jid El Guerrab i Julien Borowczyk iz stranaka: Unija demokrata i nezavisnih, Socijalistička partija, Republikanci, Radikalni pokret i Republika u pokretu (LREM).

Ispunjavanje međunarodnih standarda

U saopćenju se hvale neumorni napori Katara da ispuni međunarodne političke standarde i da promijeni svoje historijske zakone.

Posljednji od mnogih primjera je imenovanje žene za potpredsjednicu Vijeća Shura.

Istaknuli su da je emir Države Katar, šeik Tamim bin Hamad Al Thani pohvalio ovaj veliki politički napredak svoje zemlje, što je doprinijelo postavljanju dugoročne strategije i određivanju niza prioriteta za njegovu državu.

U saopćenju se ističe da je vanjska politika najvažnija među tim prioritetima, koja se pokazala kao brilijantna u posljednje dvije godine, posebno u pogledu katarskog rješavanja afganistanske krize.

Ta kriza je već neko vrijeme postala izvor velike zabrinutosti susjednih zemalja, ali i “za nas, kao izabranih predstavnika francuskog naroda”.

Skrenuli su pažnju kako je potrebno shvatiti da se povratak francuskih državljana koji sarađuju s Afganistancima i državljana niza zapadnih zemalja ne bi mogao dogoditi bez pomoć Dohe, koja je omogućila povratak više od polovine ovih ljudi u domovinu i poštedila ih opasnosti i rizika, što su pohvalile mnoge zemlje svijeta i međunarodne organizacije.

Stvarni trijumf u kompleksnom pitanju

Katar je, kako se navodi u saopćenju, zaista pokazao briljantnost u ovom kompleksnom pitanju za koje međunarodna zajednica nije uspjela pronaći rješenje tako što je od 2018. godine domaćin raznim rundama pregovora između Amerikanaca i Zapadnjaka općenito i talibana na svom tlu kako bi se potaknulo mirno rješenje putem pregovora.

Zastupnici su, također, rekli da su, uprkos svim naporima koje su uložili Katarani i koje su podsticali Ujedinjeni narodi i Evropska unija, stvari završile tako da su talibani preuzeli potpunu kontrolu nad Afganistanom.

Kazali su da je to povećalo njihove strahove od nezapamćene humanitarne katastrofe.

Prema tome, ova katarska uloga medijatora vjerovatno će se u budućnosti razvijati i širiti na druga područja, kako bi doprinijela pronalaženju rješenja za druge krize u kojima nije postignut dogovor.

“U svakom slučaju, to je već historijska stvar za državu u regiji Zaljeva”, kazali su.

U saopćenju se dodaje da je Katar, također, zemlja s kojom bi Francuska trebala ojačati bilateralne odnose, ne samo zato što će ta država biti domaćin sljedećeg Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine, već i zato što je postala glavni geostrateški saveznik u sve nestabilnijoj regiji za Francusku i Zapad općenito.

Ne samo u borbi protiv terorizma, nego i radi rješavanja regionalnih kriza koje su potencijalno zarazne za cijelu Centralnu Aziju i Bliski istok, čiju cijenu može platiti sigurnost Evrope.

Dijalog je alternativa ratu

U saopćenju je skrenuta pažnja na ono što je šeik Tamim bin Hamad Al Thani izjavio povodom otvaranja novog Vijeća Shura, da se “Katar spominje pozitivno u kontekstu afganistanske krize ne samo zbog međunarodnih humanitarnih napora koje svijet cijeni, nego i zbog naše privrženosti dijalogu kao alternativi ratovima te mogućnosti posredovanja u rješavanju sukoba, zbog čega smo prihvatili zahtjev za posredovanje između Sjedinjenih Američkih Država i talibana.”

U saopćenju se nastavlja da bi rješavanje afganistanske krize moglo biti novo historijsko poglavlje u vanjskoj politici Katara.

“Ovo ukazuje na spremnost ove zemlje da stane uz nas, uz Evropljane i Amerikance, u prevenciji kriza ili u upravljanju humanitarnim krizama.”

Izvor: Agencije