Berlin odao počast paru koji je spašavao Jevreje

Postavljena je spomen ploča u ulici Pariser Strasse 54, ispred nekadašnje kuće Maxa i Malweine Schindler, koji su uspostavili podzemnu mrežu pomoći onima koji su bili suočeni sa nacističkim progonom.

Nakon što su nacisti 1941. godine počeli nasilno da uklanjaju jevrejske građane iz Berlina, Schindlerovi su počeli da ilegalno sklanjaju porodice koje nisu uspjele da napuste Njemačku Foto: Printscreen/Guardian

Paru iz Berlina koji se posvetio izvlačenju jevrejskih porodica i političkih disidenata iz nacističke Njemačke preko tajne mreže “prerušene” u službu za podučavanje engleskog jezika, prvi put je odata počast u glavnom gradu Njemačke otkako je njihova priča pala u zaborav prije pola stoljeća.

Berlinske vlasti postavile su spomen ploču u ulici Pariser Strasse 54 u okrugu Wilmersdorf, ispred nekadašnje kuće Maxa i Malweine Schindler.

Njihovo naslijeđe je ponovo otkriveno prije dvije godine na osnovu serije pisama i fotografija pronađenih u jednoj baštenskoj kućici u Australiji, prenosi britanski list Guardian, piše Tanjug.

Kada je Max izgubio posao u gradskom vijeću Neukollna nakon što su nacisti zabranili Socijaldemokratsku partiju (SPD) 1933. godine, on se fokusirao na uspostavljanje podzemne mreže pomoći onima koji su suočeni sa nacističkim progonom i sa organizovanjem njihovog bjekstva iz Njemačke.

Spašavanje Jevreja

Pošto je sam naučio engleski dok se oporavljao od rane od gelera u Prvom svjetskom ratu, Max je osnovao službu za podučavanje jezika kao pokriće za kretanje po Berlinu, a kako bi mogao da posjećuje jevrejske i politički sumnjive porodice u njihovim stanovima.

Evelyn Parker, rođena u Lancashiru, bivša prijateljica Schindlerovog sina Rudolfa, angažovana je kao konverzacijski trener da pomogne u operaciji.

”U januaru 1934. godine imala sam SOS poziv“, napisala je Parker u svojim memoarima. “Max je pokretao školu jezika i biblioteku engleskog jezika i trebala mu je moja pomoć. Tako sam krenula. Većina naših učenika su bili buduće izbjeglice, većina Jevreja, koje smo naučili potrebnoj količini engleskog… i uradili bilo šta drugo što smo mogli za njih”, napisala je ona.

Za njemačke Jevreje, koji su bili izloženi rastućim talasima represije i nasilja poslije 1933. godine, emigracija u zemlje poput Britanije ili SAD bila je legalna, ali veoma komplikovana, jer se zahtijevao dokaz o posjedovanju samostalnog bogatstva ili garant koji bi ih finansijski podržavao.

Pronađena pisma

Nakon što su nacisti 1941. godine počeli nasilno da uklanjaju jevrejske građane iz Berlina, Schindlerovi su počeli da ilegalno sklanjaju porodice koje nisu uspjele da napuste Njemačku u svom prostranom stanu u Pariser Strasse, kako bi ih sakrili od Gestapoa. Kuhali su hranu za druge.

Naslijeđe Scindlerovih ponovo je otkriveno prije dvije godine kada je Frencis Newell, kćerka Evelyn Parker, u svojoj baštenskoj šupi u Victoriji, u Australiji, našla niz pisama i fotografija koje govore o poduhvatima para.

Dalja istraživanja arhivista u berlinskom memorijalnom centru “Silent Heroes” potvrdila su priču, što je dovelo do toga da je Schindlerovima odata počast jednom od 12 historijskih ploča koje grad Berlin postavlja na godišnjem nivou.

Izvor: Agencije