U američkom napadu dronom u Kabulu propušteni dokazi o prisustvu djeteta

Pentagon je objavio tekst o nalazima izvještaja, ali ne i sam izvještaj, koje je povjerljiv.

Američki vojni dron ubio je deset civila, među njima sedmero djece, 29. avgusta 2021. u afganistanskom glavnom gradu Kabulu (EPA)

Nisu prekršeni zakoni kad je američki vojni dron ubio deset civila, među njima sedmero djece, 29. avgusta u afganistanskom glavnom gradu Kabulu, zaključeno je u istrazi američkog ministarstva odbrane, prenose u četvrtak agencije.

Na brifingu za novinare u srijedu, general-pukovnik Sami Said, glavni inspektor zračnih snaga, rekao je da je njegov tim pregledao iste obavještajne podatke dostupne timu koji je izveo napad, kao i njihovu komunikaciju.

“Nisam utvrdio kršenje zakona ili ratnog prava”, rekao je Said, ali nije otkrio niti bilo kakvo pojedinačno ponašanje koje bi ukazivalo na nivo krivičnog nemara.

Pentagon je objavio tekst o nalazima izvještaja, ali ne i sam izvještaj, koje je povjerljiv, navodi njemačka agencija dpa, prenosi Hina.

Pentagon je prvotno rekao da je cilj bio bombaš samoubica naoružane skupine Islamska država koji je predstavljao neposrednu prijetnju vojnicima predvođenim SAD-om na aerodromu dok su dovršavali posljednju fazu svog povlačenja iz Afganistana.

Napad je izveden nakon napada bombaša samoubice IS-a koji je ubio 13 američkih vojnika i mnogo afganistanskih civila na aerodromu koji su očajnički pokušavali napustiti zemlju zbog povlačenja stranih vojnika i pobjede talibana.

Greške u komunikaciji

U istrazi glavnog inspektora zračnih snaga kaže se da su uzroci napada greške u postupanju i greške u komunikaciji, piše Reuters.

“To je žalosna greška. To je iskrena greška”, rekao je novinarima general Sami Said.

Kada je pregledao podatke i video snimke, Said je pronašao dokaze da je ondje u blizini bilo dijete otprilike dvije minute prije nego što je povučen okidač za napad dronom.

No, dodao je da je primijetio prisutnost djeteta dok je pregledavao snimke nakon incidenta i da bi ga u tom trenutku bilo lako propustiti.

Said nije preporučio disciplinske mjere, ali je rekao da će na zapovjednicima biti donošenje odluke o tome koje mjere odgovornosti treba poduzeti, ako ih ima.

Steven Kwon, suosnivač i predsjednik Nutrition and Education International, koji je bio poslodavac jednoj od žrtava, rekao je da je istraga “duboko razočaravajuća i neprimjerena”.

“Prema glavnom inspektoru, došlo je do greške, ali nitko nije postupio pogrešno, a ja se pitam kako je to moguće?”, rekao je Kwon u saopćenju.

Izvor: Agencije