Pentagon: Kina širi svoj nuklearni arsenal brže nego što se očekivalo

Izvještaj Pentagona navodi da je Kina vjerojatno već uspostavila “nuklearnu trijadu” u nastajanju, odnosno razvila sposobnost lansiranja nuklearnih balističkih projektila s mora, kopna i zraka.

Kina je u posljednjem desetljeću radila na modernizaciji, diverzifikaciji i proširenju svojih nuklearnih snaga (EPA)

Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) izjavilo je da Kina širi svoj nuklearni arsenal mnogo brže nego što se predviđalo. Peking bi mogao imati 700 nuklearnih bojevih glava do 2027. godine, a vjerojatno oko 1000 do 2030, navodi se u izvještaju Pentagona objavljenom u srijedu.

Godišnji izvještaj Pentagona o kineskim vojnim sposobnostima navodi da je trenutna procjena nuklearnog arsenala Pekinga veća od tempa i količine koja je procijenjena 2020. U prethodnom godišnjem izvještaju Ministarstva objavljenom 1. septembra 2020. godine, Pentagon je procijenio da Kina ima oko 200 nuklearnih bojnih glava, ali je procijenio da će se taj broj udvostručiti u sljedećih deset godina.

Izvještaj Pentagona navodi da je Kina vjerojatno već uspostavila “nuklearnu trijadu” u nastajanju, odnosno razvila sposobnost lansiranja nuklearnih balističkih projektila s mora, kopna i zraka.

Kako bi došli do ovih procjena, autori izvještaja oslanjali su se na izjave kineskih dužnosnika u službenim medijima, te na satelitske snimke koji pokazuju uspostavljanje velikog broja nuklearnih skladišta, prema onome što je izjavio visoki dužnosnik američkog Ministarstva odbrane novinarima tokom predstavljanja izvještaja. Jedan dio tog izvještaja se objavljuje, dok drugi dio ostaje povjerljiv.

Mogućnosti lansiranja

Dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman, rekao je da kineske mogućnosti lansiranja nuklearnih balističkih projektila uključuju lansiranje raketa s podmornica, raketnih lansera, kao i “mobilne raketne snage” koje dopuštaju lansiranje projektila iz kamiona.

Suočen s rastućim vojnim sposobnostima Kine posljednjih godina, Washington je više puta pozivao Peking da se pridruži Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Rusiji u novom sporazumu o kontroli naoružanja.

U izvještaju se navodi da je Kina u posljednjem desetljeću radila na modernizaciji, diverzifikaciji i proširenju svojih nuklearnih snaga, budući da je počela graditi najmanje tri skladišta za interkontinentalne balističke rakete.

Kinesko vodstvo ranije je izjavilo da je nuklearni arsenal zemlje i dalje mali u usporedbi s arsenalom SAD-a i Rusije, rekavši da je spremno za dijalog, ali tek kada SAD svede svoj nuklearni arsenal na nivo kineskog arsenala, s tim da Amerika ima oko 3750 nuklearnih bojevih glava.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO