Stotine mrtvih u sukobima snaga jemenske vlade i pobunjenika

Marib, posljednje uporište vladinih snaga na sjeveru zemlje, čiji ostali dio kontroliraju pobunjeni Husi, od februara je središte borb, intenziviranih prethodnih sedmica.

Većinu među poginulima čine pripadnici pobunjeničkih snaga (EPA)

Najmanje 200 boraca poginulo je u posljednja dva dana u sukobima snaga jemenske vlade i pobunjenika oko strateški važne provincije Marib.

Većinu među poginulima čine pripadnici pobunjeničkih snaga, koji su nedavno protjerali rivale iz većine od 14 okruga Mariba, prenosi Beta.

Stotine su ranjene u tim borbama u posljednja dva dana.

Marib, posljednje uporište vladinih snaga na sjeveru Jemena, čiji ostali dio kontroliraju pobunjenici iz pokreta Husi, od februara je središte krvavih borbi, intenziviranih prethodnih sedmica.

Pobunjenici, koje podržava Iran, godinama pokušavaju zauzeti Marib, provinciju bogatu naftom, kako bi zavladali cijelim sjevernim dijelom zemlje.

Do sada više od 200.000 žrtava

Prethodnih dana napreduju ka Maribu, glavnom gradu istoimene provincije.

Vladinim snagama iz zraka pomaže međunarodna koalicija, na čelu sa Saudijskom Arabijom, koja nekoliko sedmica unazad svakih par dana saopćava da je ubila veliki broj pobunjenika.

Pobunjenici su u februaru počeli ofanzivu s ciljem zauzimanja cijele provincije Marib, a nedavno su intenzivirali dejstva.

Građanski rat u Jemenu, započet 2014. godine, kada su pobunjenici zauzeli glavni grad Sanu i veći dio sjevera zemlje, doveo je do smrti više od 200.000 ljudi.

Rat je izazvao najveću humanitarnu krizu u svijetu, s milionima gladnih.

Izvor: Agencije