FED kreće sa smanjenjem kupovine obveznica krajem novembra

Odluka američkih Federalnih rezervi je prvi korak ka povlačenju ogromne finansijske pomoći koju su pružala tržištima i privredi tokom pandemije.

Naglašava se da FED nije unaprijed 'zakovao' dinamiku smanjenja kupovine aktiva i da će vršiti prilagođavanja ako bude potrebno (EPA)

Američke Federalne rezerve odlučile su u srijedu da krenu sa smanjenjem obima svojih mjesečnih kupovina obveznica, što je prvi korak ka povlačenju ogromne finansijske pomoći koju su pružala tržištima i privredi tokom pandemije.

Smanjenje kupovine obveznica počet će “kasnije ovog mjeseca”, saopštio je nakon sjednice FED-a Savezni komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC), koji kreira monetarnu politiku SAD-a, javlja CNBC, a prenosi Tanjug.

Planirano je smanjenje kupovina od 15 milijardi dolara svakog mjeseca sa trenutnog nivoa od 120 milijardi dolara, pri čemu se na državne obveznice odnosi 10 milijardi dolara mjesečno, a na vrijednosne papire podržane hipotekama pet milijardi.

FOMC je naveo da je odluku donio s obzirom na “značajan dalji napredak koji je ekonomija postigla ka ciljevima Komiteta ustanovljenim prošlog decembra”.

U saopštenju se naglašava da FED nije unaprijed “zakovao” dinamiku smanjenja kupovine aktiva i da će vršiti prilagođavanja ako bude potrebno.

Tempo kupovine

“Komitet smatra da će ovaj iznos mjesečnih smanjenja neto kupovina imovine vjerovatno biti odgovarajući, ali je spreman da prilagodi tempo kupovine ako to opravdaju promjene ekonomskih izgleda”, poručili su iz FOMC-a.

Ovaj potez je u skladu sa očekivanjima tržišta nakon niza signala FED-a da će početi da povlači program koji je ubrzan u martu 2020. kao odgovor na COVID pandemiju.

Pored ove odluke, FED je također malo promijenio svoj pogled na inflaciju, priznajući da je rast cijena veći i da traje duže nego što je centralna banka predviđala.

“Inflacija je povišena, što je u velikoj mjeri odraz faktora za koje se procjenjuje da će biti prolazni. Neravnoteža između ponude i potražnje povezana s pandemijom i ponovnim otvaranjem privrede doprinijela je značajnom povećanju cijena u nekim sektorima”, navodi se u saopštenju.

Ipak, Komitet je izglasao da ne povećava kamatne stope, što je također potez koji je tržište očekivalo.

U saopštenju se napominje da investitori ne bi trebalo da gledaju na smanjenje kupovina aktiva kao na signal da je povećanje kamatnih stopa neizbježno.

Prema trenutnom vremenskom rasporedu, smanjenje otkupa obveznica će početi krajem novembra i završit će se oko jula 2022. Zvaničnici iz FED-a kažu da ne predviđaju povećanje kamata dok se ne okonča smanjenje kupovine obveznica, prenosi CNBC.

Izvor: Agencije