Blizu 60 posto stanovnika Libana živi u siromaštvu

Ministar ekonomije upozorio da će se stvari pogoršati ako se ne izvrše ekonomske i socijalne reforme.

Liban doživio najgori period u posljednje dvije godine (EPA)

Libanski ministar ekonomije Emin Selam izjavio je kako 60 posto stanovništva ove države živi ispod granice siromaštva i upozorio da će se stvari pogoršati ako se ne izvrše ekonomske i socijalne reforme, prenosi agencija Anadolija.

Libanska agencija NNA objavila je kako je Selam prisustvovao konferenciji pod nazivom “Liban: Izgledi za ekonomski oporavak” koju je organizirala Američka privredna komora.

On je u govoru istakao kako je Liban doživio najgori period u posljednje dvije godine zbog ekonomske i finansijske krize, praćene epidemijom novog tipa korona virusa i eksplozijom koja se dogodila u luci u Bejrutu 4. augusta prošle godine.

Neophodne reforme

Rekavši da 60 posto stanovništva u Libanu živi ispod granice siromaštva i da su stope siromaštva i nezaposlenosti u porastu, ministar je rekao da je prema posljednjim podacima stopa siromaštva među mladima 40 posto, a stopa nezaposlenosti 35 posto.

“Prepoznajemo važnost mobilizacije međunarodne zajednice za pružanje pomoći i investicija, ali to zavisi od mehanizma koji je usvojila Vlada za provođenje finansijskih, društvenih i reformi upravljanja. Bez ekonomskih i društvenih reformi, oporavak i rekonstrukcija ne mogu bude održiva i socijalna i ekonomska situacija će se pogoršati”, dodao je Selam.

Izvor: Agencije