Trumpov saradnik dostavio evidenciju o neredima na Capitolu

Mark Meadows je dostavio tražene zapisnike i uskoro će dati prvu izjavu, saopćio je predsjedavajući Istražnog odbora Zastupničkog doma Kongresa SAD-a.

Pristalice Donalda Trumpa upale su 6. januara na Capitol Hill (Getty Images)

Istražni odbor Zastupničkog doma američkog Kongresa zadužen da utvrdi istinu o smrtonosnim neredima na Captiol Hillu u januaru potvrdio je da je Mark Meadows, šef kabineta bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, dostavio traženu evidenciju i pristao da se uskoro pojavi i da izjavu.

“Gospodin Meadows je sarađivao s Odborom preko svog advokata. Dostavio nam je tražene zapisnike i uskoro će dati prvu izjavu”, navodi se u saopćenju demokrate Bennija Thompsona, predsjedavajućeg Istražnog odbora, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Istakao je da ovo tijelo očekuje da svi svjedoci pruže sve tražene informacije koje Istražni odbor zakonski ima pravo da traži i da dobije.

Thompson je dodao da će ovaj odbor i nakon dostavljanja tražene dokumentacije i davanja prve izjave Meadowsa nastaviti procjenjivati u kojoj mjeri nekadašnji šef kabineta Trumpa poštuje naredne pozive ovog tijela.

Upad na Capitol na poziv Trumpa

Bivši američki predsjednik je pozvao svoje saradnike da ne sarađuju s Istražnim odborom kojim rukovode demokrate, jer, kako je ocijenio, ta istraga je politički motivirana.

Tvrdi da je njegova komunikacija zaštićena privilegijom predsjedničkog imuniteta, iako mnogi pravni stručnjaci kažu da se taj princip ne odnosi i ne primjenjuje na bivše predsjednike.

Trumpove pristalice upale su 6. januara na Capitol Hill i u zdanje Kongresa, u pokušaju da spriječe Kongres da zvanično potvrdi pobjedu Joe Bidena na predsjedničkim izborima 2020. godine.

Neposredno prije nereda Trump je održao govor svojim pristalicama, ponavljajući lažne tvrdnje da su izbori pokradeni široko rasprostranjenom prevarom.

Pristalice je tada pozivao da odu na Capitol i da se “pakleno bore i spriječe krađu”.

Izvor: Agencije