WHO: Neke zemlje pretjerano reagiraju na omikron

Do sada nije zabilježen nijedan smrtni slučaj zbog nove varijante korona virusa, iako Svjetska zdravstvena organizacija kaže da predstavlja visoki rizik za nagli porast broja zaraženih.

Tedros Adhanom Ghebreyesus apelira na 194 države članice da se pridržavaju 'racionalnih i razmjernih' mjera (EPA)

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izrazio je u utorak zabrinutost zbog pretjerane reakcije nekih zemalja na pojavu omikron varijante, poručivši da uvedene restrikcije možda nisu potrebne i da se njima nepravedno kažnjavaju afričke zemlje.

“Dobro razumijem zabrinutost svih zemalja kako bi zaštitile svoje građane protiv varijante koju još potpuno ne razumijemo”, rekao je on, prenosi Hina.

“Jednako sam zabrinut da neke države članice uvode oštre, općenite mjere koje nisu utemeljene na dokazima, niti su efikasne same po sebi i samo će povećati nejednakosti”, dodao je.

Prvi put zabilježena u Južnoj Africi prošle sedmice, varijanta omikron izazvala je globalnu uzbunu, dovela do zabrane putovanja i dodatno pokazala nesrazmjer između masovne vakcinacije u bogatim i male vakcinacije u siromašnim zemljama.

‘Pridržavati se racionalnih mjera’

U obraćanju na zatvorenom sastanku, čelnik WHO-a apelirao je na 194 države članice da se pridržavaju “racionalnih i razmjernih” mjera, navodi se na mrežnoj stranici WHO-a.

Još uvijek postoji više pitanja nego odgovora o ozbiljnosti varijante i efikasnosti vakcina, kazao je Tedros.

Do sada nije zabilježen nijedan smrtni slučaj zbog omikron varijante, iako WHO kaže da ta varijanta korona virusa predstavlja visoki rizik za nagli porast broja zaraženih.

“Još jednom zahvaljujem Bocvani i Južnoj Africi na tako brzom detektiranju, sekvencioniranju i prijavi ove varijante”, rekao je Tedros.

“Duboko je zabrinjavajuće da drugi sada kažnjavaju te zemlje jer su učinile pravu stvar”, istaknuo je.

Izvor: Agencije