Šef MI6: Kina, Rusija, Iran i terorizam najveće prijetnje Velikoj Britaniji

Richard Moore kaže da je Kina jedna od najvećih prijetnji Velikoj Britaniji i njenim saveznicima i da bi ‘pogrešna procjena’ Pekinga mogla dovesti do rata.

Kina, Rusija, Iran i međunarodni terorizam čine 'veliku četvorku' sigurnosnih pitanja s kojima se britanski špijuni suočavaju u nestabilnom svijetu (EPA)

Kina, Rusija, Iran i međunarodni terorizam najveće su sigurnosne prijetnje Velikoj Britaniji, objavila je u utorak britanska vanjska obavještajna agencija MI6.

Šef MI6 Richard Moore rekao je da je Kina jedna od najvećih prijetnji Velikoj Britaniji i njenim saveznicima i da bi “pogrešna procjena” Pekinga mogla dovesti do rata, prenosi Beta.

Kazao je da Kina, Rusija, Iran i međunarodni terorizam čine “veliku četvorku” sigurnosnih pitanja s kojima se britanski špijuni suočavaju u nestabilnom svijetu.

U prvom obraćanju javnosti od kako je u oktobru 2020. godine postao šef MI6, Moore je rekao da je Kina “najveći pojedinačni prioritet” te obavještajne agencije, jer njeno rukovodstvo u sve većoj mjeri podržava “hrabru i odlučnu akciju” radi ostvarenja vlastitih interesa.

‘Špijunske operacije velikih razmjera’

Moore je Kinu nazvao “autoritarnom državom, s drugačijim vrijednostima” od britanskih, navodeći da Peking provodi “špijunske operacije velikih razmjera” protiv Velike Britanije i njenih saveznika, da pokušava “iskriviti javni diskurs i političko donošenje odluka” i da izvozi tehnologiju koja omogućava “mrežu autoritarne kontrole” širom svijeta.

Rekao je da se Velika Britanija i dalje “suočava s akutnom prijetnjom od Rusije”, da je Moskva finansirala pokušaje ubistva poput trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja u Engleskoj 2018. godine, da stoji iza sve većeg broja hakerskih napada i da se pokušava miješati u demokratske procese drugih zemalja.

“Mi i naši saveznici i partneri moramo se suprotstaviti ruskim aktivnostima koje su u suprotnosti s međunarodnim sistemom zasnovanim na pravilima”, naveo je šef MI6.

Moore je kazao da Iran također predstavlja veliku prijetnju i da koristi grupu Hezbollah da podstakne politička previranja u susjednim zemljama.

Izvor: Agencije