Scholz podržava obaveznu vakcinaciju do kraja februara u Njemačkoj

Susjedna Austrija, koja poput Njemačke ima relativno nisku stopu vakcinacije u poređenju s ostatkom zapadne Evrope, ranije je objavila planove da od februara učini vakcine obaveznim.

Scholz se također zalaže za to da neesencijalne trgovine od kupaca zahtijevaju dokaz o vakcinacije ili oporavku od COVID-19, rekli su izvori (EPA)

Olaf Scholz, koji bi sljedeće sedmice trebao preuzeti dužnost njemačkog kancelara, podržava uvođenje obavezne vakcinacije protiv COVID-a 19 i zabranjuje nevakcinisanim da ulaze u neesencijalne trgovine, rekli su izvori u utorak.

Scholz i odlazeća kancelarka Angela Merkel sastali su se u utorak s regionalnim čelnicima kako bi razgovarali o tome kako odgovoriti na rastuće infekcije u četvrtom valu pandemije, prenosi Fena.

Prema izvorima s informacijama o raspravi, Scholz je na sastanku rekao da se zalaže za međustranačku inicijativu da vakcinacija postane obavezna, uz nadu da bi to moglo biti provedeno u praksi do kraja februara, prenosi Reuters.

Scholzove želje

Susjedna Austrija, koja poput Njemačke ima relativno nisku stopu vakcinacije u poređenju s ostatkom zapadne Evrope, ranije je ovog mjeseca objavila planove da od februara učini vakcine obaveznim.

Scholz se također zalaže za to da neesencijalne trgovine od kupaca zahtijevaju dokaz o vakcinaciji ili oporavku od COVID-19, rekli su izvori.

Izvor: Agencije