SAD uklonio kolumbijski FARC s liste terorističkih organizacija

Američki državni sekretar Antony Blinken objavio je da je FARC uklonjen s popisa stranih terorističkih organizacija.

Sporazum sklopljen 2016. godine između vlade tadašnjeg kolumbijskog predsjednika Juana Maunela Santosa i FARC-a okončao je 52-godišnji sukob (Reuters)

Američka administracija s popisa stranih terorističkih organizacija skinula je Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC), koje su položile oružje nakon mirovnog sporazuma potpisanog s kolumbijskom vladom prije pet godina.

Američki državni sekretar Antony Blinken objavio je da je FARC uklonjen s popisa stranih terorističkih organizacija, prenosi Anadolija.

Navodeći da su opozicione grupe La Segunda Marquetalia i FARC-EP, koje se sastoje od članova FARC-a, dodane na popis stranih terorističkih organizacija, Blinken je poručio:

“Odluka o uklanjanju FARC-a nije promjena u našem stavu o prijetnjama Sjedinjenim Američkim Državama od strane bivših čelnika FARC-a, uključujući trgovinu drogom.”

Podrška sporazumu

Ukazujući na mirovni sporazum koji je FARC potpisao s kolumbijskom vladom 2016. godine, Blinken je poručio kako će ova odluka omogućiti SAD-u da bolje podrži sporazum iz 2016.

Sporazum sklopljen 2016. godine između vlade tadašnjeg kolumbijskog predsjednika Juana Maunela Santosa i FARC-a okončao je 52-godišnji sukob.

Santos je za taj potez dobio Nobelovu nagradu za mir.

Izvor: Agencije