NATO može brzo poslati 40.000 vojnika u Latviju

Sjevernoatlantska alijansa je od jula 2017. godine rasporedila četiri multinacionalna borbena bataljona za odbranu Poljske i baltičkih država Litvanije, Latvije i Estonije.

NATO će osigurati prisustvo savezničkih trupa u regiji Baltika kako bi spriječio dalje pogoršanje situacije na granicama Latvije, Litvanije i Poljske (EPA)

NATO može za kratko vrijeme poslati više od 40.000 vojnika u Latviju, ako to bude neophodno, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg nakon sastanka s latvijskim predsjednikom Egilsom Levitsom u Rigi.

Stoltenberg je istakao da će NATO osigurati prisustvo savezničkih trupa u regiji Baltika kako bi spriječio dalje pogoršanje situacije na granicama Latvije, Litvanije i Poljske, prenosi Tanjug, pozivajući se na Interfax.

Žele nabaviti sistem Patriot

Ministar odbrane Latvije Artis Pabriks rekao je u ponedjeljak, pred dolazak američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena u Rigu, da je toj zemlji potrebno stalno američko vojno prisustvo da bi se vojno odvratila Rusija i zato želi pojačati svoje odbrambene potencijale američkim protuzračnim raketnim sistemima Patriot.

Podstaknut ruskom aneksijom Krima 2014. godine i podrškom Moskve separatistima u istočnoj Ukrajini, NATO je od jula 2017. godine rasporedio četiri multinacionalna borbena bataljona za odbranu Poljske i baltičkih država Litvanije, Latvije i Estonije.

Međutim, Moskva poručuje da nema namjeru izvršiti invaziju na Baltik ili Poljsku i optužuje NATO da destabilizira Evropu približavanjem svojih trupa ruskim granicama.

Izvor: Agencije