Kina načelno saglasna s prijedlozima o izmjenama propisa WHO-a

Međunarodni propisi Svjetske zdravstvene organizacije su najznačajniji pravni dokument u globalnom zdravstvenom upravljanju, navodi Shen Hongbing.

Peking se u principu slaže s idejama o daljem jačanju usklađenosti, finansiranja, razmjene i upravljanja informacijama (EPA - Ilustracija)

Kina se načelno saglasila s prijedlozima o boljoj usklađenosti i razmjeni informacija koju bi trebale donijeti izmjene i dopune međunarodnih zdravstvenih propisa Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) iz 2005. godine.

“Kina se u principu slaže s idejama o daljem jačanju usklađenosti, finansiranja, razmjene i upravljanja informacijama u procesu donošenja amandmana na međunarodne zdravstvene propise”, rekao je tokom ministarskog skupa članica WHO-a u Ženevi Shen Hongbing, potkomesar kineske nacionalne službe za prevenciju i kontrolu bolesti, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Otvoreni za jačanje globalne saradnje

Ponovio je stav Kine da su međunarodni zdravstveni propisi WHO-a bili i da će biti najznačajniji pravni dokument u globalnom zdravstvenom upravljanju i danas, i u bliskoj budućnosti te potvrdio da je Kina otvorena za jačanje globalne saradnje u sprečavanju pandemija.

“Spremni smo za komunikaciju i koordinaciju sa svim stranama koje učestvuju u definiranju novih odredbi sporazuma ili nekog drugog međunarodnog mehanizma WHO-a. Nadamo se da će ti značajni instrumenti biti unaprijeđeni kako bi se osiguralo sveobuhvatno učešće svih država članica, uz izbjegavanje politizacije, stigmatizacije i instrumentalizacije”, rekao je Shen.

Izvor: Agencije