Josephine Baker prva Afroamerikanka u pariškom Panteonu

Slavna francusko-američka jazz pjevačica prva je tamnoputa osoba i šesta žena u Panteonu koji dominira pariškom Latinskom četvrti.

Josephine Baker je rođena u St. Louisu 1906. godine (EPA)

Slavna francusko-američka jazz pjevačica i plesačica Josephine Baker postala je prva tamnoputa osoba u pariškom Panteonu, hramu francuskih velikana, a ceremoniji je prisustvovao i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Baker, koja je učestvovala u francuskom pokretu otpora u Drugom svjetskom ratu te je bila istaknuta borkinja za građanska prava nakon rata, prva je tamnoputa osoba i šesta žena u Panteonu, koji dominira pariškom Latinskom četvrti.

Bila je “crnkinja koja se zauzimala za crnce, ali ponajviše bila je žena koja je branila čovječanstvo”, istaknuo je Macron u govoru.

Prije Macronovog govora bila je izvedena poznata pjesma Josephine Baker J'ai deux amours, mon pays et Paris (Imam dvije ljubavi, moju domovinu i Pariz).

Prazan lijes uz druge nacionalne velikane

Josephine Baker je rođena u St. Louisu 1906. godine, ali proslavila se u 1920-ima u Parizu, u kojem su brojni Afroamerikanci ostali nakon Prvog svjetskog rata, a sa sobom su donijeli i jazz.

Godine 1937. postala je građanka Francuske, a umrla je 1975. godine te je pokopana u Monaku.

U skladu sa željama njene porodice, ostaci Josephine  Baker nisu premješteni u Panteon.

Umjesto toga, u mauzolej je simbolično unijet lijes sa zemljom iz St. Louisa, Pariza, Monaka i Milandesa, u francuskom departmanu Dordogne, gdje je Josephine Baker posjedovala dvorac.

Prazan lijes Josephine Baker bit će u Panteonu uz druge nacionalne velikane, poput književnika Emilea Zole, Victora Hugoa, filozofa Voltairea i političarke Simone Veil.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada