Francuski grad odbio zahtjev Zare zbog istrage o eksploataciji Ujgura

Lokalna vlast u Bordeauxu saopćila je da modni brend Zara, u vlasništvu španskog Inditexa, nije dobila dozvolu za proširenje prodavnice zbog eksploatacije Ujgura.

Grad Bordeaux od 2020. vodi Zelena stranka, nakon više od 70 godina konzervativne vladavine (EPA)

Modni brend Zara, u vlasništvu španskog Inditexa, nije dobila dozvolu za proširenje francuske prodavnice zbog zabrinutosti u pogledu održivosti i eksploatacije kineskih manjinskih muslimanskih Ujgura, saopćila je lokalna vlast u Bordeauxu.

Inditex je u saopćenju poslanom mailom rekao da će se Zara France žaliti na odluku.

“Kompanija izražava iznenađenje očitom motivacijom u pozadini ove odluke koja je objavljena u javnosti, a nije utemeljena ni na jednoj sudskoj presudi”, rekla je, odgovarajući na Reutersov zahtjev za komentar, prenosi Hina.

Zeleni na vlasti

Glasnogovornica gradske vijećnice u Bordeauxu rekla je da je odluku da se odbije Zarin zahtjev za gotovo dvostrukim proširenjem trgovine u centru grada u ponedjeljak donio lokalni upravni odjel.

Pritom se pozvao na istragu o tome je li Inditex, uz tri druga modna trgovca, koristio prisilni rad Ujgura u kineskoj regiji Xinjiang. Odjel je također izrazio zabrinutost zbog utjecaja brze mode na okoliš.

Grad Bordeaux od 2020. vodi Zelena stranka, nakon više od 70 godina konzervativne vladavine.

Izvor: Agencije