CDC smatra da svi odrasli trebaju dobiti ‘booster’ dozu

Pojava omikron varijante dodatno naglašava važnost vakcinacije trećom dozom, rekla je direktorica CDC-a Rochelle Walensky.

Budući da 'booster' doze snažno smanjuju simptomatske zaraze, mogle bi pomoći zaustaviti povećano širenje novih varijanti virusa, smatraju stručnjaci (EPA)

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) rekao je da bi sve odrasle osobe vakcinisane protiv korona virusa trebale dobiti ‘booster’ dozu.

Dopunivši svoje preporuke, CDC je objavio da bi sve vakcinisane odrasle osobe trebale primiti ‘booster’ dozu ako su svoju drugu dozu vakcine Pfizera ili Moderne primili prije barem šest mjeseci ili dozu vakcine Johnson & Johnson prije barem dva mjeseca, rekla je direktorica CDC-a Rochelle Walensky.

„Nedavna pojava omikron varijante dodatno naglašava važnost vakcinacije, ‘booster’ doza i prevencije potrebnih kako bi se zaštitilo od COVID-a 19”, rekla je Walensky.

„Rani podaci iz Južnoafričke Republike pokazuju povećanu prenosivost omikron soja”, dodala je.

CDC je ranije preporučio ‘booster’ doze za odrasle osobe starije od 50 godina, a 19. novembra ih dopustio za zdrave osobe u dobi između 18 i 49 godina, no njima ih nije preporučio, piše Hina pozivajući se na dpa.

Neki su naučnici kritizirali preporuke CDC-a, nazvavši ih pretjerano zbunjujućim.

Pandemija nevakcinisanih

Dr. Eric Topol, šef naučnog instituta Scripps u Kaliforniji, nazvao je preporuke CDC-a iz sredine novembra „velikom pogreškom”.

Premda su mnogi govorili o delta varijanti kao o „pandemiji nevakcinisanih”, također je važno shvatiti da se među zaraženima nalaze i vakcinisani ljudi čiji je imunitet stvoren vakcinisanjem oslabio, napisali su Topol i Michael Osterholm, šef Centra za istraživanje zaraznih bolesti, u komentaru objavljenom u The Washington Postu.

“Više studija pokazalo je da potpuno vakcinisane osobe mogu širiti delta varijantu. To postaje još vjerovatnije kada je imunološki odgovor, što ga je omogućila vakcinacija, oslabio”, napisali su Topol i Osterholm.

„Budući da ‘booster’ doze snažno smanjuju simptomatske zaraze, mogle bi pomoći zaustaviti povećano širenje kojem svjedočimo”, dodali su.

Preporuke CDC-a stigle su tri dana nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija novi omikron soj prepoznala kao „soj koji izaziva zabrinutost”.

Međutim, nije jasno hoće li omikron zamijeniti deltu kao najlakše prenosiv soj korona virusa a vjerovatno će trebati oko dvije sedmice kako bi se saznalo hoće li vakcine biti manje učinkovite protiv omikron varijante, smatraju stručnjaci.

Anthony Fauci, glavni zdravstveni savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena za pandemiju, nastavlja vjerovati da će postojeće vakcine pružiti zaštitu od teških slučajeva COVID-a”, objavila je Bijela kuća.

„Ne mislim da postoji mogućnost da bi ova varijanta u potpunosti mogla zaobići svaku zaštitu koju pruža vakcina. Možda bi je mogla malo umanjiti”, no to je razlog zbog kojeg primjenjujemo ‘booster’ doze, rekao je Fauci u intervjuu za ABC.

Izvor: Agencije