Biden: Omikron nas zabrinjava, ali nije razlog za paniku

Američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci je rekao da, u očekivanju da nova varijanta korona virusa dođe u SAD, nije izgledno uvođenje novih ograničenja.

Joe Biden: Bijela kuća radi na interventnim planovima zajedno s proizvođačima vakcina (EPA)

Predsjednik Joe Biden poručio je Amerikancima da je SAD spreman za omikron, obećavši da će ubrzati razvoj vakcine za tu zabrinjavajuću varijantu novog korona virusa ako bude potrebno.

“Ta varijanta je razlog za zabrinutost, ali nije razlog za paniku. Prije ili kasnije imat ćemo slučajeve zaraze novom varijantom ovdje, u SAD-u”, rekao je on nakon sastanka sa svojim timom za COVID-19, prenosi Hina.

Dodao je da Bijela kuća radi na interventnim planovima zajedno s proizvođačima vakcina kako bi se, ako zatreba, uhvatili ukoštac s omikronom.

Radi se o američkim proizvođačima vakcina Pfizerom, Modernom i Johnson & Johnsonom.

Bez uvođenja novih zabrana

Ranije je američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci rekao da, u očekivanju da varijanta omikron dođe u SAD, nije izgledno uvođenje novih ograničenja.

U SAD-u je u ponedjeljak stupila na snagu zabrana ulaska putnika iz osam država sa juga Afrike kako bi se usporilo širenje zaraze i dalo stručnjacima više vremena da prouče novu varijantu, težinu bolesti, prenosivost i otpornost na vakcinu.

Biden je pozvao građane da nose maske u zatvorenim prostorima te na javnim mjestima ili u blizini drugih ljudi.

Na pitanje novinara Fauciju da li slijede i druge mjere, odgovorio je da “ne misli da će do toga doći”.

Izvor: Agencije