Barbados postao republika, odvojio se od britanske krune

Rođenje republike dokida praktično sve kolonijalne spone koje su taj sićušni otok držale potčinjenim britanskoj monarhiji.

Barbados ostaje republika u okviru Commonwealtha, grupe 54 zemalja (Reuters)

Stupanjem na dužnost izabrane predsjednice Sandre Mason, prve u svojoj historiji, mali karipski otok Barbados u ponedjeljak tačno u ponoć po lokalnom vremenu postao je republika, prekinuvši i posljednje spone s Velikom Britanijom nakon četiri stoljeća kolonijalne potčinjenosti.

Nova republika rođena je s posljednjim otkucajem ponoći – u pet sati po srednjoevropskom vremenu – nakon što je na krcatom Trgu heroja u Bridgetownu spuštena britanska kraljevska zastava, a podignuta predsjednička.

Konačnom prijelazu tog otoka rajskih plaža i ruma s monarhije na republiku prisustvovao je i princ Charles, britanski prijestolonasljednik, piše Hina, pozivajući se na Reuters.

Odbacivanje Elizabete II, kojoj i dalje ostaje 15 kraljevina – uključujući Veliku Britaniju, Australiju, Kanadu i Jamajku – Barbados smatra posljednjom etapom procesa oslobađanja demona svoje kolonijalne prošlosti.

Rihanna nacionalni heroj

Tokom ceremonije, pjevačicu Rihanna, porijeklom sa Barbadosa, proglašena je za nacionalnog heroja.

Nakon raskošnog programa upotpunjenog govorima u slavu kraja kolonijalizmu, u sjeni zgrade parlamenta, Sandra Mason položila je zakletvu kao prva predsjednica Barbadosa.

“Mi ljudi moramo dati Republici Barbados njen duh i njenu suštinu. Moramo kreirati našu budućnost. Mi smo ti koji čuvamo svoju naciju. Mi narod smo Barbados”, poručilao je Mason.

Rođenje republike, tačno na 55. godišnjicu proglašenja nezavisnosti, dokida praktički sve kolonijalne spone koje su taj sićušni otok držale potčinjenim britanskoj monarhiji od kad ga je jedan engleski brod 1625. godine prisvojio za kralja Jamesa I.

Barbados ostaje republika u okviru Commonwealtha, grupe 54 zemalja.

Izvor: Agencije