Talibani zabranjuju upotrebu deviza u Afganistanu

Upotreba američkih dolara je široko rasprostranjena u Afganistanu, dok se u graničnim područjima koriste valute susjednih zemalja kao što je Pakistan.

Glasnogovornik talibana pozvao je međunarodnu zajednicu da hitno sigura 1,2 milijarde dolara pomoći koje su obećane na samitu G20 (EPA)

Talibani su u utorak najavili potpunu zabranu upotrebe deviza u Afganistanu, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

„Ekonomska situacija i nacionalni interesi u državi zahtijevaju da svi Afganistanci koriste samo domaću valutu u svakoj trgovini“, saopćio je novinarima jedan od glasnogovornika talibana.

Upotreba američkih dolara je široko rasprostranjena na tržištu Afganistana, dok se u graničnim područjima za trgovinu koriste valute susjednih zemalja kao što je Pakistan.

Spremnost za saradnju

Glasnogovornik talibana Muhammad Suhail Shaheen pozvao je 29. oktobra međunarodnu zajednicu da hitno osigura 1,2 milijarde dolara materijalne pomoći koje su toj zemlji obećane na virtuelnom samitu G20.

Shaheen, koji je imenovan za ambasadora Afganistana pri Ujedinjenim nacijama, rekao je kako je talibanska Vlada spremna u potpunosti sarađivati preko određenih agencija i drugih nevladinih organizacija na terenu.

Poručio je da međunarodna zajednica treba podržati Kabul tako što će odmrznuti skoro 10 milijardi dolara afganistanskih sredstava u inostranstvu i nastaviti finansirati razvoj i projekte obećane na konferenciji u Ženevi.

Izvor: Agencije