Pobjeda republikanca u Virginiji kao upozorenje Bidenovim demokratama

Republikanski kandidat ostvario je iznenađujuću pobjedu u Virginiji, šaljući upozorenje demokratama i predsjedniku Josephu Bidenu da su u nepovoljnijem položaju uoči izborne godine za američki Kongres.

Bivši izvršni direktor privatne kompanije koji nikada nije bio na izabranoj funkciji, Youngkin se prodao kao politički autsajder dok je pokušavao okupiti glasače u predgrađu oko gorućih pitanja (Reuters)

Prema projekcijama američkih TV kuća, republikanac je izabran za guvernera Virginije. Ova vijest dolazi kao upozorenje demokratama uoči izbora za Kongres naredne godine.

Američki mediji CNN i NBC objavili su rano u srijedu da je Glenn Youngkin pobijedio u utrci za guvernera, piše Al Jazeera English.

Bivši izvršni direktor privatne kompanije koji nikada nije bio na izabranoj funkciji, Youngkin se prodao kao politički autsajder dok je pokušavao okupiti glasače u predgrađu oko gorućih pitanja kao što je – kako se nositi s raspravom o rasizmu u školama i pitanje obaveznog nošenja maski u učionicama.

Ovaj 54-godišnjak naglo je skočio u anketama u sedmicama prije izbora, smanjujući razliku za bivšim guvernerom Terryjem McAuliffeom, osvajajući glasove žena i nezavisnih birača.

Te su se grupe pokazale ključnim za Youngkinovu pobjedu u saveznoj državi koja je bila demokratska u posljednjih nekoliko godina. Bivši predsjednik Donald Trump, koji je podržao Youngkina, izgubio je Virginiju u svojoj kandidaturi za reizbor 2020. za 10 postotnih poena.

Barometar političkog pravca zemlje

U 00:45 po lokalnom vremenu, dok su objavljivani rezultati, Youngkin je razgovarao sa simpatizerima u jednoj hotelskoj dvorani u Chantillyju, oko 40 kilometara zapadno od Washingtona.

“Zajedno ćemo promijeniti putanju ovog Commonwealtha”, izjavio je on.

Ishod ovog izbora se smatra barometrom političkog pravca zemlje koja iščekuje izbore za Kongres u 2022., a koji će odlučiti o kontroli američkog Kongresa – samim tim i budućnost političke agende predsjednika Joea Bidena.

Youngkin će naslijediti odlazećeg guvernera Ralpha Northama, demokratu. Prema zakonu države Virginia, guverneri ne mogu služiti uzastopne mandate. McAuliffe (64) je bio guverner od 2014. do 2018. godine.

McAuliffe je na svakom koraku nastojao da Youngkina veže za Trumpa. Njegov gubitak može biti signal demokratama da ne mogu osvajati glasove kampanjom protiv bivšeg predsjednika, ako siti nije u izbornoj utrci.

Istovremeno, na osnovu 80 posto prebrojanih glasova i republikanac Jack Ciattarelli ima malo vodstvo u trci za guvernera New Jerseyja protiv dosadašnjeg guvernera, demokrate Phila Murphyja, piše Reuters.

Izvor: Al Jazeera i agencije