Pfizer će inkasirati 36 milijardi dolara od prodaje vakcina u 2021.

Samo u trećem kvartalu ove godine, Pfizer je od prodaje vakcina inkasirao oko 13 milijardi dolara, koje dijeli sa njemačkim partnerom BioNTechom.

Pfizer je saopćio da u 2022. godini očekuje od prodaje vakcina prihod u iznosu od 29 milijardi dolara (EPA)

Američka farmaceutska kompanija Pfizer je podigla prognozu prihoda od prodaje vakcina protiv COVID-19 za ovu godinu na 36 milijardi dolara.

To je za 7,5 procenata iznad projekcija iz drugog kvartala, kada je kompanija predviđala cjelogodišnji prihod od vakcina u iznosu od 33,5 milijardi dolara i dvostruko je više od očekivanja na početku godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Samo u trećem kvartalu ove godine, Pfizer je od prodaje vakcina inkasirao oko 13 milijardi dolara, koje dijeli sa njemačkim partnerom BioNTechom.

Reuters izvještava da će u ukupnim prihodima ovog proizvođača lijekova vakcine u ovoj godini imati udio od čak 44 posto.

Pregovori sa više zemalja

Pored toga, Pfizer je saopćio da u 2022. godini očekuje od prodaje vakcina prihod u iznosu od 29 milijardi dolara, što je iznad prognoza na Wall Streetu, budući da pregovara sa više zemalja o potpisivanju ugovora o isporukama preventivne injekcije protiv korone.

Osam ekonomskih analitičara na Wall Streetu su u anketi Refinitiv u prosjeku predvidjeli da će Pfizerov prihod od vakcina iznositi 22,15 milijardi dolara iduće godine.

Iz kompanije su naveli da, iako imaju kapacitete za proizvodnju četiri milijarde doza 2022. godine, za sada računaju na prodaju oko 1,7 milijardi doza, što znači da bi mogli da podignu prognozu za narednu godinu ako potpišu ugovor o isporukama sa zemljama s kojima vode pregovore.

Izvor: Agencije