Novi zračni napad Izraela na ciljeve u Siriji

Izrael je izvršio zračni napad na vojni položaj na periferiji glavnog grada, u kojem je prouzrokovana materijalna šteta.

Izrael je u posljednjih nekoliko godina izvršio stotine napada na vojne ciljeve povezane sa Iranom u Siriji, ali rijetko priznaje ili raspravlja o takvim operacijama (EPA)

Sirijska vojska saopćila je da je rano jutros Izrael izvršio zračni napad na vojni položaj na periferiji glavnog grada Damaska, u kojem je prouzrokovana samo materijalna šteta.

To je bio drugi izraelski napad na ciljeve u blizini glavnog grada u posljednja četiri dana.

Napad izvršen u subotu aktivirao je sirijsku odbranu koja je tokom dana ispaljivala rakete ka predgrađu Damaska, pri čemu su dva vojnika ranjena, prenio je AP, piše Tanjug.

U šturom saopćenju sirijske vojske koje su prenijeli državni medij, navodi se da je jutrošnji zračni napad došao iz sjevernog Izraela i da je meta bio vojni položaj u predgrađu Damaska Zakia.

Stotine napada

Izrael uglavnom noću izvodi napade na Siriju pa se i današnji napad dogodio nešto poslije ponoći, saopćila je sirijska vojska.

Izrael je u posljednjih nekoliko godina izvršio stotine napada na vojne ciljeve povezane sa Iranom u Siriji, ali rijetko priznaje ili raspravlja o takvim operacijama.

Izrael je, međutim, priznao da su mu na meti baze iranskih savezničkih grupa i frakcija, kao što je moćna libanska grupa Hezbollah.

Izvor: Agencije