Francuska zabranila kampanju Vijeća Evrope protiv govora mržnje prema muslimanima

Ustavno vijeće Francuske u augustu ove godine odobrilo je kontroverzni zakon o “anti-separatizmu” koji je kritikovan zbog marginalizovanja muslimana francuske muslimanske zajednice.

Govoreći za televiziju LCI TV, Sarah El Hairy, francuska ministrica za omladinu i njihov angažman, rekla je da ju je kampanja Odjeljenja za inkluziju i borbu protiv diskriminacije šokirala (AP)

Francuska je zabranila kampanju koju je pokrenulo Vijeće Evrope u borbi protiv govora mržnje prema muslimanima, prenosi Anadolija.

Govoreći za televiziju LCI TV, Sarah El Hairy, francuska ministrica za omladinu i njihov angažman, rekla je da ju je kampanja Odjeljenja za inkluziju i borbu protiv diskriminacije šokirala.

“Kampanja je protiv vrijednosti Francuske. U video snimku kampanje ohrabruje se nošenje marame. Osuđujemo ovo. Francuska je prenijela svoje neodobravanje ove kampanje Vijeću Evrope i kampanja je otkazana”, kazala je El Hairy.

Nakon što se Francuska pobrinula za otkazivanje kampanje, Vijeće Evrope je izbrisalo sve sadržaje objavljene na Twitter nalogu kampanje.

Marginalizovanje muslimana

Evropska komisija je obezbijedila sredstva za kampanju u okviru programa zakona, ravnopravnosti i građanstva, piše list Le Figaro.

Slike žena koje nose marame objavljene su na Twitter nalogu Odjeljenja za inkluziju i borbu protiv diskriminacije uz slogan “Sloboda je u marami”, “Donesi radost i prihvati hidžab” i “Ljepota je u različitosti kao što je sloboda u hidžabu”.

Ustavno vijeće Francuske u augustu ove godine odobrilo je kontroverzni zakon o “anti-separatizmu” koji je kritikovan zbog marginalizovanja muslimana francuske muslimanske zajednice – najveće u Evropi sa 3,35 miliona pripadnika – i nametanje ograničenja u mnogim aspektima njihovih života.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada