FBI objavio još dokumenata o napadima 11. septembra

Riječ je o najnovijim materijalima koji će biti objavljeni prema naredbi predsjednika SAD-a, s ciljem objavljivanja dugo povjerljivih istražnih izvještaja u vezi s napadima.

Poseban istražni dokument objavljen je na 20. godišnjicu napada u septembru (AP)

Federalni istražni ured (FBI) objavio je stotine stranica novootkrivenih dokumenata temeljenih na svojim istragama terorističkih napada 11. septembra.

Na ovaj način otkrivaju obim naporne, ali na kraju besplodne istrage čiji ishod mnogi do danas dovode u pitanje, prenosi Anadolija.

Agenti su više od jedne decenije istraživali podršku koju su dali nekolicini otmičara po njihovom dolasku u SAD, posebno se fokusirajući na to da li su tri saudijska državljana – uključujući službenika saudijske ambasade u Washingtonu – unaprijed znala za napade.

Povjerljivi istražni izvještaji

Na kraju, istražitelji su pronašli nedovoljno dokaza da optuže bilo koga od njih trojice za podršku otmičarima.

Dokumenti su najnoviji materijali koji će biti objavljeni prema naredbi predsjednika Joea Bidena s ciljem objavljivanja dugo povjerljivih istražnih izvještaja u vezi s napadima.

Poseban istražni dokument objavljen je na 20. godišnjicu napada u septembru. Zapise su dugo tražili rođaci žrtava dok su tužili federalni sud u New Yorku kako bi dokazali da je saudijska vlada bila saučesnik, što su zvaničnici Rijada odlučno negirali.

‘Inkriminirajući dokumenti’

Istrage američke vlade u protekle dvije decenije dokumentovale su podršku koju su zvaničnici saudijske vlade dali nekolicini otmičara po njihovom dolasku u SAD, ali nisu dale jasne dokaze da su visoki vladini čelnici pomogli u planiranju napada.

Andrew Maloney, vodeći advokat porodica žrtava, rekao je da je FBI “sada objavio znatnu količinu vrlo inkriminirajućih dokumenata u vezi sa ulogom saudijske vlade u pomaganju Al-Kaidi”.

Prema jednom od dokumenata, FBI je istraživao da li su se operativci Al-Kaide “infiltrirali” u ministarstvo bez znanja saudijske vlade ili je postojala “saradnja operativaca i određenih radikalnih elemenata unutar Ministarstva islamskih poslova za obostrano korisne ciljeve”.

Izvor: Agencije